När avtalet för Motalabron förhandlades om innebar det för Mjölbys del att Trafikverket betalade tillbaka 10 miljoner kronor, pengar som kommunen inte hade räknat med. Inte heller gick det att förutse Afa-pengarna på uppåt 23 miljoner kronor, en engångsåterbetalning av försäkringspremier.
Det preliminära bokslutet för 2013 var tisdagskvällens stora glädjeämne för kommunfullmäktige i Mjölby.Från 21,5 miljoner har minusresultatet rasat till 8,6 miljoner kronor.
Vill det sig väl behöver kommunen inte gå back mer än en miljon kronor, men det kräver att fullmäktige tar pengar ur resultatutjämningsreserven, överskottet från tidigare år, förklarade kommunstyrelsens ordförande Cecilia Vilhelmsson (S). Dock måste en reavinst med minus 3 miljoner kronor, på grund av sålda tomter, finnas med i beräkningen.
Minus för nämnderSom det ser ut nu gjorde nämnderna ett minusresultat på 35 miljoner kronor. Bland de nämnder som hade svårt att hålla sin budget fanns omsorgs- och socialnämnden, utbildningsnämnden, kommunstyrelsen, miljönämnden, och service- och entreprenadstyrelsen.
Några exempel: Omsorgs- och socialnämnden stod för merparten av underskottet. Budgeten gick inte ihop för äldreomsorgen, hem för vård och boende (HVB), försörjningsstöden och familjehemsplaceringarna.
Utbildningsnämnden hade för höga kostnader för gymnasieskolan där lärarantalet var för högt jämfört med elevantalet.
Största negativa avvikelsen, procentuellt sett, stod miljökontoret för med 33 procent och minus 1 miljon kronor. Hög personalomsättning med många nyanställningar, långtidssjukskrivningar, chefsbyte parat med hög ambitionsnivå satte sina avtryck.
Arbetsmarknadsenheten och vägledningscentrum kostade mer än beräknat, liksom gatuunderhåll, vinterväghållning, fastighetsunderhåll och bostadsanpassning.
Debatt om fastighetEn fastighetsförsäljning blev temat för kvällens stora debatt.
Förslaget var att Mjölby kommun ska köpa fastigheten Hyveln 6 av Fami, kommunens industrifastighetsbolag. Fastigheten ska säljas för 4,2 miljoner kronor, som kommunen ska ta lån för. Det handlar om före detta Lundby arbetscentrum dit kommunens olika dagliga verksamheter ska flyttas. På sikt en besparing på 1,2 miljoner kronor per år, har tekniska kontoret räknat ut.
Flytten är bra, men argumenten för fastighetsförvärvet köpte inte oppositionsrådet Monika Gideskog (M).
– Det är mellotider. Carola var fångad av en stormvind, och vi är fångade av en motvind.
Fami är ett av kommunen helägt bolag, och det är inte nödvändigt att köpa nu. Det går att vänta lite tills kommunen har bättre ekonomiska muskler, menade Gideskog vidare.
Jim Kellander (FP) var för en försäljning.
– Fami ska vara till för att hjälpa småföretagare att växa och stå på egna ben. Därför är det bra att renodla kommunens verksamhet.
– Kommunen behöver ett bättre koncerntänk med ett företag som sköter alla fastigheter, sade Mats Allard (M).
– Försäljningen är en stor fördel för Fami som också har bristfälligt underhåll, sade Thony Andersson (S).
Voteringen för fastighetsköpet landade på 30 röster för, 13 mot och 1 som avstod, nämligen Curt Karlsson (FP). Röstade emot gjorde M, SPI och SD.
Många av kommunstyrelsens ledamöter sitter i styrelsen för Fami. Men de fick ändå delta i beslutet. Det förelåg inte jäv, hade kommunfullmäktiges ordförande Jörgen Oskarsson (S) nogsamt tagit reda på.