Vi har tidigare skrivit om den Lex Sarah-rapportering om brister i vårdinsatser av en dement patient på ett LSS-boende i Mjölby kommun, som inkom till Omsorgs- och socialförvaltningen i december.
Enligt avvikelsen ska en fysioterapeut och en arbetsterapeut vid ett besök på boendet ha uppmärksammat att patienten inte varit uppe på morgonen och att hen hade två olika blöjor på sig. Patientens tillstånd ska ha försämrats under en tid och hen ska haft skav på många ställen och ett blödande sår på ena skinkan.
Kommunens utredning av händelsen är nu klar och utredaren Lena Brüde bedömer att Lex Sarah-utredning och åtgärder bedöms som tillräckliga och utredningen avslutas.
I utredningen kan man läsa att legitimerad personal under en längre tid upplevt svårigheter att samarbeta med personalen i boendet. Legitimerad personal har på olika sett erbjudit utbildning och information. Personalen på boendet har inte varit mottagliga för detta och varit tydliga med att inte vilja arbeta med dementa.
Legitimerad personal upplever att de gjort allt de kan för patienten under hösten, men menar att man inte nått fram till personalen. Vid journalgranskning framkommer att legitimerad personal har varit närvarande på boendet mycket regelbundet.
Under december månad har sjuksköterskeansvaret varit fördelat på hemsjukvården, då det saknades sjuksköterska inom LSS. Detta har medfört sämre kontinuitet för sjuksköterskebemanningen. Problemet är åtgärdat sedan början av januari 2023.
Personalen på boendet beskriver att det tidigare fanns kollegor som motsatte sig att arbeta med dementa, men att de inte jobbar kvar. Under hösten har det varit en del vikarier, vilket kan ha påverkat kvaliteten i arbetet. I redogörelserna från personalen framkommer att kommunikationen med fysioterapeut inte fungerar optimalt och de har upplevt en negativ attityd till dem.
I samband med att Lex Sarah-rapporten inkom beslutades att ha regelbundna avstämningar tillsammans med legitimerad personal. En planeringsdag har genomförts.
Utredaren Lena Brüdes bedömning är att vidtagna åtgärder såsom samtal med medarbetare, kompetensutvecklingsinsatser, regelbundna avstämningar, fortsatt arbete för att förbättra kommunikationen mellan legitimerad personal och medarbetare på gruppbostaden, samt förbättringar av rutiner och dokumentation bedöms tillräckliga för att förhindra att liknande händelser inträffar.