Mjölby bridgeklubb är en mycket aktiv 70-åring.
– Vi har ökat kraftigt den sista tiden. För femte året i rad har vi nybörjarkurs, myser Bertil Ljungars, klubbens ordförande som vi i lördags mötte kostymklädd.
Så var det också en festdag. Mjölby bridgeklubb fyllde 70 år.
Det firades med en jubileumstävling som vanns av hemmaklubbens Inger Holmer och Bengt Pettersson. Ett av 31 par. Ungefär hälften av spelarna kom från värdklubben.
I pausen serverades det kaffe och tårta. Distriktsordföranden Lars Lundqvist, Valdemarsvik, passade på att uppvakta klubben och speciellt en medlem, Inger Hermelin.
Inger mottog också hyllningar från sin egen klubb.
Hon är en bridgens eldsjäl som suttit i Mjölby BK:s styrelse i 47 år. Hon lämnade styrelsen för några år sedan.
– Och så får hon stå ut med att ha mig som spelpartner. Hon är så duktig Inger, säger Kerstin Lundmark.
– Ja, jag kan mycket om bridge men ålderdomen har gjort sitt. Jag kan ju inte ens räkna till 13 längre, säger Inger.
Det håller inte motståndarparet i rond sju med om, Sirkka Kulojärvi och Torgil Slatte.
Båda dessa par gick det bra för i denna handikapptävling. Sirkka och Torgil blev tvåa medan Inger och Kerstin blev fyra.
Torgil Slatte tävlar för Boxholms BS medan de tre kvinnorna har Mjölby som klubbadress.
I bridge spelar det inte så jättestor roll vilken klubb man är med i.
Pensionärerna ökar i samhället. Om bridgespelarna också gör det är svårt att säga, vissa klubbar minskar medan andra ökar. Mjölby hör definitivt till den sista kategorin.
– Vi är 100 medlemmar varav kanske 80 är aktiva. Jag skulle tro att minst 85 procent av medlemmarna är pensionärer, säger Bertil Ljungars.
Att Mjölbyklubben upplever ett stort uppsving beror bland annat på den fina spellokal som man har sedan tre år tillbaka, med ingång på baksidan av det så kallade Konsulthuset på Kungsvägen 37.
Klubben bytte för att få en handikappanpassad lokal.
Bridge är betydligt mer invecklat än att dra en spader hemma vid körsbordet. Förmodligen också mer rättvis. Blandingen av lekarna i Mjölby bridgeklubb står en spelblandningsmaskin för, tillverkad i Australien och inköpt för 36 000 kronor.
– Det är budgivningen som är komplicerad i bridge. Den som har viljan lär sig det, säger Bertil Ljungars.
En vanlig spelvecka är det handikappspel på söndag eftermiddag, måndag kväll är vikt för de duktigaste i klubben, tisdag de mindre duktiga, onsdag de mellanduktiga och torsdag är det nybörjarkurs.