Byggbranschen i kris – Östergötland hårt drabbat

Allt fler varslas i en byggbransch i kris. I Östergötland är idag 647 personer inskrivna i Byggnads a-kassa.
– Har man köpt hus eller lägenhet och har lån sover man inte gott om nätterna, säger Niclas Arnander, ordförande för Byggnads i Mjölby.

Niclas Arnander, är ordförande för Byggnads i Mjölby. Han jobbar just nu i Oxelösund. "Att åka långt är något man får räkna med i den här branschen. Vi är många som pendlar, kors och tvärs, till arbetet."

Niclas Arnander, är ordförande för Byggnads i Mjölby. Han jobbar just nu i Oxelösund. "Att åka långt är något man får räkna med i den här branschen. Vi är många som pendlar, kors och tvärs, till arbetet."

Foto: Fredrik Sandberg

Mjölby2025-02-25 18:00

Enligt Arbetsförmedlingens statistik varslades 884 personer inom byggsektorn i Sverige under januari. Det är en ökning med 21 procent jämfört med 2024. I januari var 14 088 inskrivna i Svenska Byggnadsarbetareförening (Byggnads) a-kassa nationellt. I december 2023 var den siffran 12 351.

– Det är cirka 1 700 fler arbetslösa på ett år. Det är tufft just nu för våra medlemmar.  Vi är inne i den värsta krisen på 10 år, med över 10 procent arbetslöshet. Varsel och konkurser slår rekord varje månad. Vi har gått från att bygga 70 000 bostäder i Sverige 2022 till knappt 20 000 under förra året, säger Niclas Arnander, ordförande för Byggnads lokalavdelning i Mjölby.

undefined
"Har man köpt hus eller lägenhet och har lån sover man inte gott om nätterna", säger Niclas Arnander om läget för de som varslats under byggkrisen.

I Mjölby har antalet nybyggda bostäder sjunkit de senaste åren. 2020 byggdes 149 bostäder, 2024 blev det 48 nybyggda bostäder. 

– Det har ändå byggts en del i kommunen de senaste åren, till exempel vid Svartå strand. Generellt har det byggts mycket bostäder i Östergötland, men det har stannat av de senaste 1,5 åren. Det gäller alla typer av bostäder, både lägenheter och enfamiljshus. 

I Östergötland finns just nu 647 personer inskrivna i Byggnads a-kassa. I Jönköpings län är motsvarande siffra 228 och för Örebro län ligger den på 350.

– Östergötland och Södermanland är hårt drabbade av minskad byggproduktion och arbetslöshet. I Linköping är det inte lika märkbart, men i Norrköping är det tufft. I Mjölby och Motala har byggtakten minskat med en tredjedel. 

undefined
Lejonbackens skola är ett stort byggjobb i Mjölby. Enligt Niclas Arnander har bostadsbyggandet avtagit i kommunen de senaste 1,5 åren.

Niclas bor i Herrberga utanför Mjölby. Just nu jobbar han i Oxelösund. Att vara på resande fot är en del av yrket menar han.

– Att åka långt är något man får räkna med i den här branschen. Vi är många som pendlar, kors och tvärs, till arbetet. Så har det varit de senaste 25 åren. Jag har jobbat många år i Linköping. Jag var något år i Jönköping. I Oxelösund har jag varit i drygt ett år. Det är lite för långt för att åka hem varje dag så jag ligger kvar. När jag kommer hem på helgerna är jag ofta trött och sover som en tonåring. Jag har ingen ork att ta tag i saker. 

Vad säger de arbetslösa medlemmar som du träffar?

– Det är klart att det är tufft. Har man köpt hus eller lägenhet och har lån sover man inte gott om nätterna. De som har ett jobb funderar på vad som händer efter att bygget man jobbar på är färdigt. Det är ingen social verksamhet som byggföretagen sysslar med, finns det inga jobb så blir det varsel.

Finns det någon yrkesgrupp som drabbats hårdast?

– Jag kan inte se någon speciell yrkesgrupp som drabbats hårdast. Men installationssidan, med rör- och ventilation, har klarat sig något bättre än snickare som jobbar med nybyggnation.

undefined
Svartå strand är det senaste stora bostadsprojektet i centrala Mjölby. "Det har ändå byggts en del i kommunen de senaste åren, till exempel vid Svartå strand", säger Niclas Arnander.

Niclas menar att nedgången i byggbranschen kan leda till ett framtida kompetenstapp, då ungdomar är en särskilt utsatt grupp.

– I och med att vi har ett system där de som anställts sist får gå först så påverkar det de yngre. Det är tungt för dem samtidigt som vi riskerar att tappa en hel generation inom branschen. Vi vet inte om det tar 3 år eller 5 år innan byggindustrin tar fart igen, men då har vi hunnit tappat många. De som vi tappar går ofta till industrin. Har man då varit tre år inom industrin kanske man inte är så sugen på att jobba på ett bygge.

Enligt Niclas gick 220 byggelever ut gymnasiet i Östergötland förra våren. Av dem har 30 fått en lärlingsplats.

– De andra 190 får ta andra jobb. Det är tråkigt när man gått en treårig utbildning. Vi kommer alltid behöva bygga i Sverige. Vi är inte färdigbyggda. Vi behöver kompetensen i framtiden.

undefined
Niclas Arnander, är ordförande för Byggnads i Mjölby. Han jobbar just nu i Oxelösund. "Att åka långt är något man får räkna med i den här branschen. Vi är många som pendlar, kors och tvärs, till arbetet."

Niclas har varit i byggbranschen sedan 90-talet och har sett hur den har gått upp och ned. 

– Det har varit lågkonjunktur förut och vi har hankat oss igen om det. Det kommer en ljusning och det kommer att byggas. Infrastruktur och framförallt bygget av Ostlänken genererar byggjobb. Vi hoppas att det blir svensk arbetskraft som får bygga Ostlänken, annars hjälper det inte våra medlemmar. Vi har många arbetslösa i vår region där Ostlänken kommer gå. Vi väntar också på att fängelset i Norrköping ska börja byggas.

undefined
Byggsektorn hoppas att Ostlänken kan skapa arbetstillfällen i en bransch i kris. "Vi hoppas att det blir svensk arbetskraft som får bygga Ostlänken, annars hjälper det inte våra medlemmar. Vi har många arbetslösa i vår region där Ostlänken kommer gå", säger Niclas Arnander, ordförande för Byggnads i Mjölby.

Han menar att politiken borde gå in och stötta branschen för att få fart på byggandet.

– Marknaden klarar inte att lösa situationen. Det vore bra om staten kunde gå in och hjälpa till lite mer än vad den gör idag. Ungdomar har inte råd att köpa bostäder. Det behövs byggas hyresrätter, inte bara dyra bostadsrätter i attraktiva områden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!