– Då såg vi tydligt vad som kunde hända. Att titta på möjligheten för räddningstjänsten att evakuera människor var ett av åtgärdsförslagen i efterdyningarna av branden, säger brandmästare Jan-Erik Forsén.
I våras bjöd räddningstjänsten in till ett möte med fastighetsägarna för bostadshusen högre än fyra våningar. Mjölby har 16 sådana hus som ägs av Bostadsbolaget och fem olika bostadsrättsföreningar.
Informationen gällde främst uppställningsplatserna för räddningstjänstens stegförsedda höjdfordon men också brandskyddsarbetet i stort.
Jan-Erik Forsén och kollegan Torbjörn Karlsson håller i projektet. Nästa vecka ska de besöka fastigheterna för att se om åtgärderna är genomförda.
Det är nämligen inte räddningstjänsten som har ansvaret för brandskyddet. Det är fastighetsägaren och de som nyttjar den, exempelvis hyresgästerna.
Det framgår av lagen om skydd mot olyckor, andra kapitlet, andra paragrafen – en mycket tungt vägande lagtext, enligt Jan-Erik Forsén.
Skyldighet att informeraDäremot är räddningstjänsten tillsynsmyndighet och har därmed skyldighet att informera om det som krävs.
Målet för räddningstjänstens del är att kunna förkorta insatstiden, bland annat genom att räddningsvägen och uppställningsplatsen fungerar som de ska.
– Helhetsbilden måste fungera, säger Jan-Erik Forsén.
Det krävs ett systematiskt brandskyddsarbete, både för att förebygga en brand och minska konsekvenserna när olyckan ändå är framme.
Bostäderna ska ha tillgång till två av varandra oberoende utrymningsvägar, enligt Boverkets byggregler. I bostadshus med flera våningar, med vanligt trapphus, är den alternativa utrymningen med hjälp av räddningstjänstens utrustning. Den finns i form av bärbara stegar eller, för hus upp till åtta våningar, med höjdfordon.
Tre meter bredFör att brandbilarna ska kunna ta sig fram måste räddningsvägen vara tre meter bred, ännu bredare i kurvorna och fyra meter fri höjd. Det ska finnas standardiserade skyltar om räddningsväg och parkeringsförbud vid infarten.
Snöröjning och sandning måste skötas och räddningsvägen vara åtkomlig, det vill säga hållas fri från parkerande bilar, containrar, trädgrenar, buskage och annat som kan hindra.
Tydliga regler finns även för själva uppställningsplatsen, bland annat att det finns en hårdgjord yta som klarar trycket från ett räddningsfordon.
Annat som måste fungera är brandvarnare, utrymningsvägar i husen, stigarledningar där räddningstjänsten kan koppla in sig på vatten, och rökluckor. En gedigen checklista ska hjälpa fastighetsägarna att hålla koll på sitt brandskydd.