Det är en gammal ordning som levt kvar men som nu kommer att mer likna andra kommuners lösning. Att det är säkerhetsföretag på marknaden som sköter utryckningar på inbrottslarm.
– Anledningen är att vid utryckningar som vi gör – särskilt de som är i kommunens ytterområden – där åker vi två man och det kan få konsekvenser om det samtidigt kommer ett annat larm, säger Johan Forsgren, räddningschef
Inbrottslarm i tätorten åker hela styrkan på och då kan man lätt avbryta om det behövs. Kommunen bestämde att hela den verksamheten lyfts från räddningstjänsten.
– Det är en äldre modell som hängt kvar och vi menar att räddningstjänsten ska koncentrera sig på sin kärnverksamhet, säger Johan Cöster, chef för service och teknikförvaltningen på Mjölby kommun.
Kärnverksamheten är brandbekämpning, men även det förebyggande arbetet som ökat i fokus under årens lopp. Till exempel information och inspektion hos företag och fastighetsägare, liksom besök i skolor.
I sommar kommer tjänsten att fasas över till ett vaktbolag och man gör även en överlämning när det gäller nycklar och instruktioner.
Många av dessa fastigheter har även automatiska brandlarm och dessa åker räddningstjänsten fortsatt på.
– Det vi har gjort på plats har handlat om att iaktta, provisoriskt laga trasiga rutor och sedan lämna vidare till fastighetsjour och polis. Vi haffar ju inga inbrottstjuvar, det är polisens sak, säger Johan Forsgren.