"Stort larm, brand på Magasinsgatan i Boxholm. En rökdykare saknas, livräddning pågår". Nu är det allvar. Räddningstjänsten i Mjölby rycker ut som att det är på riktigt. En kall rökdykning är något alla ska hantera och något det övas på flera gånger om året. Tidigare på morgonen samlades dagens bemanning under brandmästarens ledning för att gå igenom planen för passet – en plan som kan kastas omkull helt vid inkommande larm. Stämningen på mötet var lite trött den här morgonen, men när en av cheferna berättar att hans uppgift för dagen är att praoa i receptionen, bryts dvalan av ett högljutt, gemensamt skratt.
– Vi har en struktur här som jag tror är ett vinnande koncept, säger räddningschefen Johan Forsgren.
– Verksamheten har en liten organisation, vilket innebär korta beslutsvägar och därmed också en närhet och prestigelöshet. När det gäller ledningen så tänker vi på att inte stänga in oss, medarbetarna ska känna att de kan komma till oss om det är något.
De goda omdömena i Mjölby kommuns medarbetarenkät för 2018 gällande arbetsmiljö, trivsel och ledning sticker märkbart ut för den lokala räddningstjänsten. Svarsgraden bland de 36 heltidsanställda är hög och i enkäten gavs utmärkta värden på samtliga områden för den egna arbetsplatsen. Särskilt hyllat var punkter om kompetensutveckling, delaktighet, samarbete och ledarskap.
– Jamen, det är ju jätteroligt. I år var det angenämt att få ta upp enkäten med personalen. Generellt sett har vi legat högt, men det måste vi också jobba med att bibehålla.
Brandmannen Jonas Wihlborg har tjänstgjort i Mjölby i ungefär 1,5 år. Han är en av flera i Mjölby som bytt arbetsgivare frånRäddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG) i efterspelet av det stora missnöjet hos anställda som fick stor uppmärksamhet 2014-2017.
– Jag kände ganska snabbt att det var en väldig skillnad i arbetsklimat att jobba här jämfört med RTÖG, framförallt när det gäller att få uppskattning uppifrån, de korta informationsvägarna och hur man jobbar med gruppdynamik på ett bra sätt.
Boxholms deltidsbrandkår på Magasinsgatan har tappat kontakten med en av sina rökdykare i källarlokalen och läget är nu akut. Brandmännen från räddningstjänsten i Mjölby snackar snabbt ihop sig, ansluter till kollegornas slangsystem och skickar in ytterligare två rökdykare i tegelbyggnaden. Vikten av gott samarbete är uppenbar när insatsen kan innebära liv eller död. Men plötsligt bryts fokus på övningen när det piper i larmdosan ett riktigt larm kommer in. "Förlarm, brand på Magasinsgatan..." För några sekunder får Jonas Wihlborg något annat för ögonen och springer runt hörnet. Rök från övningen väller ut från källarfönstren mot vägen. Blicken lugn, ett leende smyger fram.
– Det där var ju lite pinsamt, trodde ett tag vi skulle behöva avbryta och åka. Men bra att allmänhet larmar när de ser något ovanligt.
Källardörren öppnas och Joakim Bergengren släpar ut dockan från "branden". Uppdraget är slutfört.
– Alla ska kunna samtliga positioner och det gör ju att alla också vet vad som förväntas för att jobbet ska funka, säger han.
– Skulle man ha något otalt med någon måste man agera ut det direkt, för när det är skarpt läge måste vi släppa det privata och bara fokusera på insatsen. Det vill jag påstå att vi är bra på.