På söndagar har räddningstjänsten i Mjölby en abonnerad tid på Lundbybadet. Den 17 maj följde en brandman som inte var i tjänst vid tillfället med de som hade skift för att träna.
Jan-Erik Forsén, vice räddningschef, berättar att det var en regelrätt fysövning som skedde på badet.
– Men den här personen tränade på egen hand samtidigt och tog helt enkelt ut sig för mycket. Han fick en syreskuld och svimmade. Det var ju bara det att han svimmade i vattnet, och det är inte bra, säger Jan-Erik Forsén.
Det tog en liten stund innan den övriga personalen misstänkte att allt inte stod rätt till. De dök då ner i bassängen och fick upp honom på kanten.
– Sedan efter kontroll så var det ingen puls och ingen andning. Så då blev det hjärt och lungräddning. Men han svarade väl på det. När ambulansen väl kom till platsen så hade de fått igång honom. Det var chockartat för hela arbetsplatsen. Men det gick bra med honom, tack och lov.
Räddningstjänsten har efter händelsen haft noggranna uppföljningar med personalen som var med berättar Jan-Erik Forsén.
– Vi har en kamratstödsorganisation i räddningstjänsten. Där vi har specialutbildade kamratstödjare. Det har ambulansen också, så det blev en gemensam insats för både ambulans- och räddningstjänstpersonal. Direkt på förmiddagen hade vi ett första inledande och avlastande samtal med inblandad personal.
De har också haft avlastande samtal med brandmannen som var inblandad i händelsen. Dels med bara honom, men även tillsammans med personalen som var med på Lundbybadet.
Räddningstjänsten har i efterhand gjort en olycksundersökning. Det krävs när det är ett allvarligt tillbud eller en allvarlig arbetsplatsolycka och den lämnas till Arbetsmiljöverket.
– Vi ska titta närmre på det här med fysträning på Lundbybadet, vad som gäller när vi är där på abonnerad tid. För det är inte så att simhallspersonalen har något direkt ansvar för oss när vi behöver hjälp. Så vi säkerställer att vi har full uppsikt på varandra, säger Jan-Erik Forsén.
De vill även tydliggöra en del kring fysträning i vattnet och de eventuella risker som finns med det.
– Vi ska titta på lite riktlinjer för vår fysiska träning som sker på arbetstid. Så att vi håller oss inom rimliga gränser. Det ligger ju i sakens natur att brandmän vill träna och de ska träna. Men det måste ju ske på ett säkert sätt.