Nu är antagningen för elevernas förstahandsval klar. Söktrycket för Kungshögaskolan ser mycket bättre ut än på länge. De flesta utbildningarna är redan fulltecknade, såvida de som sökt också visar sig behöriga.
Flera har fler elever än förra året: Barn- och fritidsprogrammet, ekonomiprogrammet, samhällsvetenskapsprogrammet, naturvetenskapsprogrammet, medan teknik- och omsorgsprogrammet har något färre.
På Dackeskolan är det ingen större skillnad, förutom hotell- och restaurang, tillika el- och energiprogrammet, där det är något färre än förra året. Så ser det ut enligt utbildningsstrateg Thomas Kinell.
I Östergötland finns det drytgt 1 000 gymnasieplatser fler platser att söka än det finns elever, enligt Jennifer Myrén (S), ordförande för utbildningsnämnden.
Det är både bra och dåligt. Eleverna får många program och studieorter att välja emellan. Samtidigt är det svårt att förutse hur många program som får tillräckligt med elever för att kunna vara kvar.
Den slutliga antagningen är färdig omkring 1 juli. Innan dess kan mycket mer än så hända. Om utbildningar på andra skolor skulle stängas på grund av för få sökande, kanske ännu fler gymnasielever än förväntat även söker sig till Mjölbygymnasieskolorna.
Det kan leda till att åtminstone delar av det varsel för 20 kommunala gymnasielärare aldrig behöver genomföras.
Corren har pratat med fackliga företrädare för Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet. Båda förstår den oro deras medlemmar upplever, men också kommunens ekonomiska situation.
Strikta turordningsregler ska råda, men även kompetensen avgör. Konsekvensen av det kan bli att det istället blir en del grundskolelärare som får gå, eftersom alla lärare tillhör samma turordningskrets.
Men det är alldeles för tidigt att säga exakt hur det kommer att bli. Helena Hedlund från Lärarförbundet är luttrad. Hon var med när lärare varslades förra gången och det slutade så småningom med att ingen blev arbetslös. Det blev andra jobb lediga som exempelvis vikariat.
Varför gjorde ni inte neddragningarna tidigare?
Det finns flera orsaker, enligt Jennifer Myrén. Många chefsbyten har gjort det svårt för politikerna att få insyn i verksamheten. Det har varit en omorganisation, som har tagit stor kraft liksom övergången mellan nya och gamla gymnasieskolan. Förutom att elevantalen har sjunkit har allt detta har gjort det svårare att ställa om.
Skulle ni inte kunna spara in genom att hyra mindre lokaler istället?
– Det behövs båda delarna. Lokalerna är självklart en del, men först måste vi veta säkert vilka utbildningar som blir kvar. Sedan kan lokalerna säkert samnyttjas bättre, exempelvis genom uthyrning på kvällarna. Det ska vi också titta på.
Organisationsöversynen, som lett till varslen, är ändå ett steg i rätt riktning, den har gett bra bild för att förändra ledningsstrukturen, även för att eleverna ska nå studiemålen, anser Jennifer Myrén.
Har du fått reaktioner?
– Det är klart lärarna känner en oro och värnar om sina program vilket är förståeligt.
Det är viktigt att lärarna känner sig delaktiga i processen, att informationen är öppen och att det förs en dialog, menar hon.