20 nya lägenheter i tingshuset överklagas

Planerna på att bygga om Mjölbys gamla tingshus till bostäder fördröjs nu av ett överklagande. Detaljplanen klubbades för sju år sedan. Bygglovet kom i våras.

Ebba Kellander på Hogstadius fastigheter har sökt och fått bygglov för att bygga om Mjölbys gamla tingshus till bostäder. Lovet är överklagat.

Ebba Kellander på Hogstadius fastigheter har sökt och fått bygglov för att bygga om Mjölbys gamla tingshus till bostäder. Lovet är överklagat.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2024-10-02 05:00

– Mjölby tingsrätt kallar till huvudförhandling i mål nr XX ...

Det är 23 år sedan det sist kunde låta så för de väntande i trapphallen när de läderklädda ekdörrarna olycksbådande slogs upp. Nu ekar det tyst i Mjölbys gamla tingshus.

Ebba Kellander på Hogstadius fastigheter vill bygga om till bostäder. I dag finns det fyra lägenheter högst upp i huset. Övriga lokaler i det gamla huset har använts bland annat som kontor. Här ska det bli nio nya lägenheter, i olika storlekar.

undefined
Fem lägenheter får plats på plan två i Mjölbys före detta gamla tingshus.
undefined
Den före detta tingssalen ses i övre delen av mitten. Det blir två lägenheter med loft. Övriga små lägenheter på plan tre är befintliga.

Totalt blir det kring 20 lägenheter. Två av dem delar den gamla tingssalen med sin dubbla takhöjd. Där får de båda lägenheterna enligt ritningarna var sin trappa upp till en entresol, ett loft med stort vardagsrum, respektive ett "master bedroom". Tingssalen har tidigare använts bland annat för konserter.

Även i utbyggnaden, som kallas Lagmansbostaden och kom till på 60-talet, ska det byggas om till lägenheter. Sex stycken planeras plus tre studentrum i en källarsuterräng mot Lagmansgatan.  

undefined
Den så kallade Lagmansbostaden kommer att få bostäder på tre våningsplan. Terrassen framför grävs bort och det blir studentlägenheter i källarplanet. Taket höjs och medger vindslägenheter (planritningen).
undefined
Tingshusets förra ägare Eva Jönsson under renoveringsarbetet för tio år sedan.

Det här motsätter sig byggnadens förra ägare Eva Jönsson. Hon menar att tingssalen förstörs, och att det bli tre våningar i utbyggnaden i stället för en våning. Även fasaden mot gatan förändras, menar hon, när källarfasaden friläggs.

– Det är fasadens utseende jag vänder mig mest emot. Den synliga karaktären mot gatan ändras kraftigt. För utbyggnaden finns det krav i detaljplanen på en våning. Men i praktiken blir det tre våningar, säger Eva Jönsson.

undefined
En byggnad som utstrålar makt och obönhörlig rättvisa. Kom man alls ut genom samma ingång som man gick in hade man tur. Nu ska det bli hem för ett antal hyresgäster.

Hon hade själv planer på att bygga lägenheter i byggnaden när hon ägde fastigheten. Det var hon som ansökte om detaljplaneändring för att göra det möjligt. Men hennes plan var att bygga om mer varligt, menar hon.

– Jag tycker det är fel att bygga om tingssalen, den borde man ha låtit vara, säger hon:

"Tingssalen utgör kärnan i det kulturhistoriska värdet av tingshuset", skriver hon i sin överklagan till länsstyrelsen. Men i detaljplanen nämns bara skyddet av trapphallen.

undefined
"Jag vill bevara den kulturhistoriska miljön. Samtidigt måste jag tänka på att få ekonomi i projektet", säger Ebba Kellander.

Ärendet ligger nu hos länsstyrelsen att avgöra. Ebba Kellander på Hogstadius fastigheter menar att bygglovet följer detaljplanens anvisningar. I den har huvudbyggnaden ett yttre skydd mot förändringar som "förringar huvudbyggnadens kulturhistoriska värde".

Hon tycker att det är tråkigt att ombyggnaden fördröjs ytterligare.

– Det har varit många turer med kommunens bygglovsavdelning. Vi har gjort flera ändringar för att vi ska komma överens, säger hon.

Att det höjs beror enligt henne på att taket läcker och måste byggas om. Genom att höja det går det att få in fler lägenheter.

undefined
Den före detta tingssalen kommer att delas av två lägenheter. Båda får entresolbjälklag som ett loft på halva sin del av rummet.
undefined
De läderklädda dubbeldörrarna in till tingssalen bevaras med en riktiga brandsäkra lägenhetsdörrar kommer att byggas där innanför.

– Det handlar om att få ekonomi i projektet. Det är lättare att hyra ut bostäder än verksamhetslokaler i den här delen av Mjölby.

Ebba Kellander har tidigare byggt om den gamla saluhallen i Kanikegården till lägenheter. Då var det betydligt lättare att komma överens med kommunen, menar hon, även om hon fick nej till balkonger.

När det gäller tingssalen så sparas de gamla läderklädda dubbeldörrarna. Men eftersom de inte har rätt brandklassning måste säkrare entrédörrar sättas in innanför de gamla.

Hon menar att det går trögt för kommunen att utveckla stadens potential, och nämner möjligheter till vattennära miljöer mellan Kanikegården och Hembygdsgården. 

undefined
Den pampiga trapphallen ska bevaras med sina kalkstensgolv och de läderklädda dubbeldörrarna in till tingssalen.

– Det handlar om hur man tolkar bestämmelser. Jag vill bevara kulturhistorien men samtidigt utveckla. Annars står gamla miljöer och bara förfaller, säger hon. 

Bebyggelseantikvarie Lina Nyvaller på länsstyrelsen säger att hon inte kan kommentera just det här ärendet då det är pågående. Men hon säger att det främst ligger på kommunerna att bevaka att gamla kulturhistoriskt intressanta byggnader inte förvanskas.

– För byggnader som är skyddade som byggnadsminnen följer en särskild tillståndsprocess enligt kulturmiljölagen och prövas av oss på länsstyrelsen, skriver hon i ett mejl.

undefined
Tingshuset har tidigare innehållit kontor och olika verksamheter inom wellness. Att bygga om till bostäder gr det mer attraktivt, menar Ebba Kellander.

Om tillbyggnaden Lagmansbostaden står det i detaljplanen att den ska "anpassas och underordna sig anslutande huvudbyggnad avseende volym, färg, materialval och utformning."

– Vi ska måla om dess fasad till den ursprungliga gula färg som går igen i detaljer på tingshuset, säger Ebba Kellander.

Den q-märkning som finns angiven i detaljplanen gäller den äldre byggnadens yttre. Interiört anges ett skydd av foajé och trapphall och "avser särskilt trapp- och golvmaterial i kalksten, smide och den rumsliga öppenheten."

Bakgrund

1907 Tingshuset stod klart.

2001 Tingsrätten i Mjölby läggs ned och flyttar till Linköping.

2014 Eva Jönsson i Sya köper fastigheten i avsikt att renovera och rusta upp.

2015 Hon söker bygglov för att inreda tre nya lägenheter förutom de fyra som redan finns där. En detaljplaneändring krävs eftersom fastighetens planbestämmelse är "allmänt ändamål" med förutsättningen att det är verksamheter i statlig eller kommunal regi. Ett antal wellnessverksamheter hyrde i lokalerna.

2017 Vinner en ny detaljplan laga kraft. Den medger utökning från fyra till nio lägenheter. Total byggnadsyta inklusive tillbyggnad 35 procent av tomten. Högst tre våningar. Tingshusets yttre skyddas, liksom delvis den stora inre trapphallen. 

Mars 2024 Bygglov beviljas för ombyggnad. 

April 2024 Eva Jönsson i Sya överklagar bygglovet till länsstyrelsen, som avslår. Klagorätt avvisas. Beslutet överklagas till mark- och miljödomstolen som ger den klagande rätt.

Ärendet ligger nu hos länsstyrelse för bedömning.

Karta: Lagmansgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!