Det är Ingela Bendt som kommer tillbaka till Mjölby på lördag och pratar om sin nya bok "Ruths garderob – en modehistoria" om mammans kläder. Det blir vintage-visning med lokala mannekänger på Kulturscenen. Även Hembygdsföreningen har plockat godbitar ur sin garderob av kläder som skänkts.
– Det blir både dam- och herrkläder som visas av Mjölbybor, säger Irene Antonsson i hembygdsföreningen.
Ingela Bendt bor i Stockholm men är uppvuxen i Mjölby som dotter till Ragnar och Ruth Bendt. Han var kommunalborgmästare i Mjölby före kommunsammanslagningen 1971. Mamman borgmästarinnan hade ett stort intresse för kläder och det är hennes garderob från 30–80-tal som Ingela ärvt.
– Vi skulle haft en visning i samband med Mjölbys 100-årsjubileum, men det blev inställt på grund av pandemin, berättar Ingela Bendt som bodde i Mjölby fram till 19 års ålder.
Mamma Ruths kläder har Ingela sparat. Hon har en hel garderob med ett par hundra plagg, särskilt klänningar, men även skor och accessoarer. Mycket har mamman sytt själv.
Vintagekläder har blivit väldigt stort, särskilt bland kvinnor. Och det intresserar både äldre och yngre.
– För många äldre kvinnor handlar det om minnen. Man minns när man själv gick omkring i liknande kläder. Hos yngre finns ett ökande intresse för vintage och återbruk. En del går i spinn när de får se sådana här kreationer, säger Ingela.
Själv har hon använt vissa av mammas kläder, men hon vill inte kalla sig vintage-nörd.
Irene Antonsson i hembygdsföreningen har jobbat med kläder i 50 år. På en vind i en av stugorna på Norrgårds holme hittade hon för några år sedan alla skänkta kläder. Hon föreslog att ett särskilt rum i hembygdsgården skulle ställas i ordning. Där har besökare kunnat se dem, men nu blir det för första gången mannekänguppvisning med valda delar.
– Kulturscenen är inte en optimal lokal för visning, min dröm är att kunna ordna en bättre visning, säger hon.
Irene berättar att hon jobbade ett tag i Gösta Perssons tygaffär på Kungsvägen och sålde där tyger till bland annat Ingelas mamma Ruth.
Ingelas bok kom ut för någon vecka sedan. Den handlar om moderns kläder. Där beskriver hon också sin och mammans relation.
– Den handlar även om Mjölby. Det är både kulturhistoria och kvinnohistoria. Modet speglar mycket av strömningar och ekonomiska förändringar i samhället, menar hon.