Bojo vill ha fler elever

– Det finns 5500 lediga jobb inom bilbranschen, säger Tommy Borg, VD Bojo utbildningar. Skolan i Mjölby som vill ha ännu fler elever.

Hög komeptens. Lärarna på Bojo kan det mesta om det senaste. De går kontinuerligt på vidareutbildningar inom respektive bilmärke.

Hög komeptens. Lärarna på Bojo kan det mesta om det senaste. De går kontinuerligt på vidareutbildningar inom respektive bilmärke.

Foto: Mia Karlsvärd

MJÖLBY2016-12-08 10:15

Exakt på dagen när Corren kommer på besök köpte Tommy Borg gamla Lundbyskolan. Nu, tre år senare börjar lokalerna bli för små.

Bojo utbildningar Östergötland är ett kunskapsföretag inom fordonsbranschen. Främsta uppgiften är att utbilda personal med inriktning på personbil, lastbil och maskin. Här lär sig eleverna att lackera, svetsa, och reparera.

Tommy Borg som är VD, har drivit företaget i 20 år.

– Vi arbetar med gymnasial utbildning och vuxenutbildning. Vi vänder oss även till företag som behöver vidareutbilda sin personal, berättar Tommy Borg.

Just idag är det ett gäng med bilmekaniker som är på Bojo för utbildning. De kommer från hela Sverige för att

lära sig om nya detaljer på bilarna. Varje år tar skolan emot över 2500 bilmekaniker för vidareutbildning.

– Mjölby är centralt, och har bra boende för våra kursdeltagare, säger Tommy Borg.

Vuxenutbildningen och gymnasieutbildningen på Bojo har i dagsläget knappt 40 elever, men skulle kunna ta emot dubbelt så många.

Tommy Borg menar att man måste väcka intresset för hantverksyrken. När gymnasiereformen kom, fokuserade man mer på de teoretiska utbildningarna säger han.

– Alla får jobb direkt efter utbildningen här på Bojo. Det saknas just nu 5500 personer inom vår bransch, säger han.

Varför har ni inte fler elever?

– Ja, det är konstigt. Att jobba med bilar är varken smutsigt eller tungt längre. Utan ett häftigt och omväxlande jobb. Man har har glömt bort de praktiska utbildningarna, säger Tommy Borg.

I ett av lektionssalarna sitter Goltom Alem och mäter en kolv. I ett annat rum, på övervåningen, står Boutros Kul under en bil.

– Våra lärare är snälla och duktiga, säger han.

Han har jobbat som bilmekaniker i Syrien. Han förklarar att yrket är annorlunda i Sverige.

Vi går förbi den gamla gymnastiksalen. Den byggs nu om till ytterligare en lektionssal.

– Vår verksamhet är oerhört utrymmeskrävande, säger Tommy Borg när vi går runt i skolan.

I ytterligare ett rum kan eleverna lära sig att svetsa. Här finns också en simulator. Peter Paulsson visar Correns utsände hur maskinen fungerar. Simulatorn är så realistisk att jag tror att svetslopporna ska fastna i håret.

Hur ska man få fler elever att söka till hantverksutbildningar?

– Det är viktigt att vi tidigt, redan i förskoleåldern väcker intresset för yrken. Det är också viktigt att företag, skola, och kommun samarbetar. Vi måste hjälpas åt, säger han.

I Mjölby tycker han att samarbetet redan finns. Tommy Borg avslöjar att flera olika aktiviteter är på gång i kommunen för att locka fler till praktiska yrken.

LÄS OCKSÅ: De kan ha tusen 1 000 gäster en lördag

LÄS OCKSÅ: Långsiktigt arbete gav 1 400 nya jobb

Det går bra nu.

Bojo utbildningar AB startades av Tommy Borg, lärare inom bilskadereparationer och Stig Johansson, lärare inom fordon och fordonselektronik. Fordonsutbildningen hos Bojo utbildningar AB utvecklar och marknadsför grund- och vidareutbildningar inom fordonsbranschen. Målgrupper är myndigheter, skolor, små som stora företag och enskilda personer.

I en serie artiklar kommer vi berätta om tillväxten i Mjölby. Hör gärna av dig till oss om du vill tipsa oss kring detta.

nyhet.mjolby@corren.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!