I den böjda byggnaden från 1800-talet har Blåklintsbuss sedan tidigare kontor och garage. Men det finns även en hel del lokaler för uthyrning.
Dessutom ingår flera andra byggnader i affären. I dem har nu senast Strukton som sköter om järnvägsspåren, haft lokaler. Före dem var det SJ-skolan som huserade i lokalerna. Det var också till lokförarutbildningen som Lokstallarna renoverades och byggdes om invändigt.
Hans-Erik Haag är tillsammans med Håkan Gräns delägare i Blåklintsbuss. De har byggt upp företaget från starten
för 19 år sedan.
– Vi jobbade båda på Swebuss och SJ-buss. Vi kom på idén att starta egen verksamhet, berättar Hans-Erik Haag.
Namnet Blåklintsbuss var inspirerat av ett annat bolag, Näckrosbuss, som tagit sitt namn från Södermanlands landskapsblomma.
– Att heta "Hasses och Håkans buss" lät inte så seriöst. Blåklintsbuss kändes bättre, även om det händer att folk undrar om vi är folkpartister.
Bolaget har expanderat kraftigt på de 19 åren. I dag är det ett stort företag med verksamhet inte bara i blåklintens landskap. Att det går bra för företaget är uppenbart, trots att konkurrensen är hård.
– De riktigt långa bussresorna har nästan försvunnit. Lågprisflyget har tagit över och med dem är det är svårt att konkurrera, säger Hans-Erik Haag.
Men annars ser han ljust på framtiden. Lågprisflyget är inte bara en konkurrent, det ger även spillover-effekter. Blåklintsbuss kör nästan varje dag till Skavsta. Många tar bussen till konferensen. Förtjänsten behöver inte minska för att resorna blir kortare, tror han.
När Blåklintsbuss fick erbjudandet att köpa Lokstallarna nappade man, efter att ha kollat med kommunen att det man inte kommer i vägen för planerna. Det är på initiativ från kommunen som man delar på området. Om det blir en bra affär beror på om man kan hitta hyresgäster.
– Här finns gott om kontorslokaler för den som vill hyra in sig, och även verkstadslokaler. De är i bra skick och vi tänker förvalta dem väl, säger Hans-Erik Haag.