Han skannade nästan 10 000 bilder under pandemiåret

"Pandemin var en gynnsam tid", det hör man inte många säga. Men medan året fört med sig många sorger och bedrövelser har det för 84-årige Gunnar Hillar inneburit gott om tid att utöva hobbyn.

Gunnar Hillar vid datorn där han lägger in de nyskannade bilderna från Remnes Foto.

Gunnar Hillar vid datorn där han lägger in de nyskannade bilderna från Remnes Foto.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2021-05-30 18:00

Det var redan 2010 som Mjölbybon Gunnar Hillar började skanna bilder efter att ha engagerat sig i Mjölby hembygdsförening. Påståendet att seniorer inte hänger med i den tekniska utvecklingen stämmer inte på den pensionerade datateknikern på Datasaab.

Under 2020 tog skanningen rejäl fart. Nästan 10 000 negativ har han hunnit med.

Det är fotohandlaren Remnes arkiv som skänkts till hembygdsföreningen. Kommunen arkiverar de fysiska bilderna, men tanken är att de ska digitaliseras och katalogiseras.  

Nils Gunnar Remne öppnade fotoateljé på Föreningsgatan 1937. 1947 avled han, och affären togs över av Sällberg och Lilliedahl, och flyttade 1953 till nybyggda affärshuset vid nuvarande Kanikeplan – fortsatt under namnet Remnes Foto.

– När jag kom med i fotogruppen var mycket redan skannat, men i mycket låg upplösning. Jag tyckte att man borde ha en bättre utrustning, säger Gunnar Hillar.

undefined
Remnes foto arbetsrum på 40-talet. Fotografen Martin Lilliedahl vid skrivbordet medan kollegan retuscherar i ateljén.

Han tog kontakt med länsarkivarien om hur det ska gå till och skaffade en professionell skanner som även klarar äldre tiders glasplåtar. Sådana bilder är betydligt äldre än de negativ i storformat som han skannar nu.

– Det vi fått från Remnes är 38 lådor med bilder. Jag är på låda nummer 22. De hade många uppdrag av olika slag, det var porträttfoton, födelsedagar och företagsfotografering. Men fotograferna har även dokumenterat olika händelser i staden, kanske på kommunens uppdrag, eller på eget initiativ. Där finns rivning eller flyttning av byggnader, men även vardagsbilder från 30-, 40- och 50-talen, berättar Gunnar och visar många Mjölbyvyer som gått förlorade.

undefined
Gunnar Hillar, 84, har ägnat pandemiåret 2020 och våren 2021 åt att skanna in nästan 10 000 bilder.

Gunnar Hillar är själv född i Mjölby. Efter skolan hamnade han i Linköping och kom tillbaka, bokstavligen till mammas gata 1980. Släktrötter har han i Lärketorp på vägen mot Skänninge. Farfar var själv fotointresserad och hade skaffat kamera vid en resa till USA.

Gunnar är inte ensam om att skanna bilder till hembygdsföreningens digitala arkiv. Även Evert Lindell och Karine Andersson har bidragit, men Gunnar har tagit hand om negativskanningen med sin utrustning.

Totalt är det drygt 13 000 varav nästan 10 000 är Remnebilderna som han började skanna i oktober 2019. Så pandemiåret har verkligen inneburit en gynnsam utveckling och ökning av takten. Varje bild förses med metadata, årtal, nummer, och den info som står på negativets kuvert.

undefined
Remnes Foto syns genom Kanikegårdens gårdspassage 1947. Palmska längan revs för bygget av Kvarnen Köpcentrum på 70-talet.
undefined
Torghandel på Stora torget med glasskioskerna Strands och Elving. 1947.
undefined
Modebilder var en inkomstkälla för Remnes Foto. Här är det reklam för Hennys Pälsateljé (före 1948) och Mössfabriken (1950).
undefined
Åkare Ivan Petersson med sin häst och vagn i samspråk med herre precis utanför ingången till Remnes foto 1947. På andra sidan gatan Kanikegården.
undefined
Lagmansgatan med Linneutstyrseln. Biografen Röda Kvarn mitt i bilden och Järnvägsgatan i bakgrunden. Troligen 1940-tal.
undefined
En stor del av de tusentals negativen rör sig om kommersellt foto. Här Mjölbyföretaget Primoverken, 40-tal.
undefined
Före rivning, 60-tal. Malmrothabacken med Sofia Bratts garnaffär. Skorstenen i bakgrunden hör till mejeriet.
undefined
Greta Svenssons gamla damfrisering i hörnet Lagmansgatan–Bockarpsvägen. Tidigt 50-tal.
undefined
Efter rivning, 80-tal. Malmrothabacken/Gamla Skänningevägen rivning av hörnhuset (nuvarande Handelsbanken). 1980-tal.
undefined
Produktfoto åt D G Jonsson.
Karta: Kungsvägen 62
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!