Beskedet: Så ska kommunen arbeta för ökad transparens

I en snar framtid ska medborgarna lättare kunna följa den politiska beslutsgången i Mjölby kommun. Nämndernas handlingar inför möten blir tillgängliga.

Mjölby kommun ska öka transparensen gentemot medborgana genom att lägga ut möteshandlingar före nämndernas sammanträden.

Mjölby kommun ska öka transparensen gentemot medborgana genom att lägga ut möteshandlingar före nämndernas sammanträden.

Foto: Julia Djerf

Mjölby2024-06-04 09:54

– Jag trodde faktiskt att detta var en självklarhet. Vi i kommunstyrelsen har gjort det länge, säger Cecilia Burenby, kommunalråd (S).

Det är resultatet av ett Mjölbyförslag om ökad öppenhet när det gäller offentliga handlingar med förslag till beslut i kommunens nämnder. Idag är det bara inför kommunstyrelse och kommunfullmäktige som handlingar ligger på kommunens hemsida för allmänheten att läsa. Övriga nämnder lägger ut en lista på ärenden ungefär en vecka före mötet, men inga ärendehandlingar.

undefined
Kanske ökar det intresset för kommunalpolitiken att handlingarna blir lättare tillgängliga, menar kommunalrådet Cecilia Burenby (S).

Förslagsställaren menar att andra kommuner, som Linköping och Norrköping, redan tillämpar denna öppenhet. Medan Mjölby är knapp med informationen.

Cecilia Burenby menar att det blir en ökning av möjligheterna för medborgarna att påverka politiken.

– Det innebär ökad transparens. Jag hoppas att intresset ökar för den politiska processen.

En viss risk ser hon för att förslagen missuppfattas som redan fattade beslut. Cecilia nämner ett exempel när man inför ett möte hade tre olika förslag till hur trafiken på Kungsvägen skulle ordnas: Behålla det som idag, enkelrikta eller stänga av för biltrafik. Ingen röstade för att stänga av. Ändå trodde många att nu var det slutåkt på gatan.

– Folk tolkade förslagen på värsta sätt och det blev svårt att vända den uppfattningen.

Nu ska en rutin tas fram för hur nämndernas förvaltningar ska sköta detta. Rutinen finns redan hos kommunstyrelsen, så det tror Cecilia Burenby kommer att ske redan efter sommaren. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!