Det framkom när majoritet och opposition lade fram sina förslag till investeringsbudgeför nästa år. Det är befolkningssiffrorna som anges som skäl till att S+C+KD+MP nu inte längre vill lösa behoven av fler grundskoleplatser med att kraftigt bygga ut de befintliga skolorna.
Visionerna om 30 000 invånare 2025 verkar nu helt realistiska och det är främst åt sydost som tätorten kommer att växa.
– Vi blir så pass många fler att vi ser att vi ser det behovet, säger Cecilia Burenby, kommunstyrelsens ordförande (S).
I Östra Eldslösa planeras en förskola och då menar majoriteten att den ska kompletteras med en grundskola, troligen mellan Eldslösaleden och ridskolan.
– Lagmansskolan kommer att byggas ut som planerat, men det innebär att det blir mindre förändringar på Blåklint och Egebyskolorna, säger Cecilia Burenby.
I höstas drev samma majoritet igenom att satsa på de fyra befintliga skolorna och röstade ner förslaget på en helt ny femte skola. Oppositionen var kritisk och menade att frågan borde utredas mer, trots att saken stötts och blötts både internt av utbildningsförvaltningen och i en omfattande extern utredning där en lång rad alternativ fanns med, varav flera innehöll en femte skola.
Oppositionspartierna M och L och SD menade att frågan inte genomlysts tillräckligt. Man ville bland annat få med Kungshögaskolan i utredningsarbetet.
– Vi menar att kommunen skulle kunna flytta gymnasiet till en mer central placering. Med ett läge närmare Resecentrum skulle det kanske locka elever från andra kommuner. I dag är det så att våra gymnasieelever i Mantorp har lättare att ta sig till Linköpings skolor än till Kungshöga, säger Mats Allard (M).
Curt Karlsson (L) är av samma uppfattning och ser på så vis en möjlighet att använda Kungshögaskolan som den femte grundskolan i tätorten.
Samtidigt är oppositionspolitikerna, inklusive SD, nöjda med att de politiska motståndarna tänkt om. Det innebär dessutom att störningarna i samband med ombyggnadsarbete på Blåklintskolan och Egeby kan minskas. Båda skolorna skulle enligt de tidigare planerna genomgå kraftiga om- och utbyggnader.
Det blir nu utredarna på utbildningsförvaltningen som får tänka om när det gäller planeringen av den framtida skolutbyggnaden.