Bemabrivning inledd

På måndagen inleddes rivningen av Bemab-fastigheten på Kyrkogatan.
De som protesterat mot rivningen syntes inte till.

Grävskopan går lös. Bemabfastigheten passar inte in Bostadsbolagets planer för Svartå strand.

Grävskopan går lös. Bemabfastigheten passar inte in Bostadsbolagets planer för Svartå strand.

Foto: Mia Karlsvärd

MJÖLBY2016-01-11 17:12

De har resignerat, de upplever att spiken i kistan slogs i tidigt i höstas när frågan en sista gång var uppe för behandling i kommunfullmäktige.

– Fördärvet måste fortgå. Ordet prestige är inte att leka med, kommenterar Bo "Jappe" Arvidsson, en av motståndarna till rivningen.

Det har inte funnits några tankar på att försöka stoppa rivningen genom civil olydnad?

– Nej, nej, nej. Man orkar inte. Det är svårt att jobba mot dumhet. Men mina söner kan inte komma om 20 år och säga "varför gjorde ni inget?"

– Vi har försökt, men det var nog kört redan från start eftersom Bostadsbolagets styrelse hade bestämt sig. Mycket har varit ett spel för galleriet.

Janssons entreprenad, Linköping, river fastigheten på uppdrag av Mjölby kommun som har sålt fastigheten till Bostadsbolaget.

Ett villkor från Bostadsbolagets sida var att byggnaderna på fastigheten skulle vara borta till våren.

– Rivningen kommer att ta ungefär en vecka, uppger Malin Jansson, företrädare för entreprenadföretaget.

Själva tegelhuset, som är det som Bo Arvidsson och andra har sett som det industri- och kulturhistoriskt intressanta, rördes inte på måndagen.

Grävmaskinisten började sitt arbete i de tillbyggda huskropparna på baksidan från Kyrkogatan sett.

Besökarna på Ica parkering hade inga svårigheter att se vad som var i görningen medan bilisterna på Kyrkogatan kanske inte märkte något.

Den första rivningsdagen verkade dock passera ganska obemärkt förbi. Vid de två tillfällen som Corren tittade på grävmaskinistens arbete så fanns ingen annan åskådare på platsen.

Rivningen är upphandlad till det fasta priset 417 000 kronor. I det ingår att entreprenadföretaget ska ta hand om rivningsvirke och annat material.

Det som funnits i fastigheterna och som varit värt att återvinna har kommunen tagit hand, som ventilationsaggregat, elcentraler och belysningsarmaturer.

– Inget har kastats bort i onödan, försäkrar fastighetschef Erik Styrenius

Det är rivningsentreprenörens ansvar att rivningen sker på ett säkert sätt.

Malin Jansson säger att planen är att ha ett körfält avstängt på Kyrkogatan från och med onsdag med stängsel mellan gatan och rivningsfastigheten. Det är eller kommer att bli inhägnat även mot Fabriksgatan och Snickaregatan.

Exakt hur det blir med trafiken beror dock lite på de besked som Malin Jansson på måndagseftermiddagen väntade på från kommunens trafikingenjör och polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om