– Det har inte varit på det här sättet på länge. Det är jättemycket takspring nu, vi får rapporter om det minst en gång i veckan, berättar Roger Max, en av Mjölby kommuns säkerhetssamordnare.
Spring i benen hör våren till, men så kallat "takspring" hör inte till vanligheterna. Det handlar om barn och ungdomar som otillåtet klättrar upp på tak på skolor, främst i Mjölby och i Mantorp.
– Och det verkar inte upphöra. Vi känner att det här är verkligen inte okej på något sätt, någon skulle kunna falla ner och göra sig riktigt illa – till och med slå ihjäl sig.
Varje vecka sammanställer kommunens säkerhetssamordnare rapporter från verksamheterna som sen blir underlag för vilka frågor som särskilt behöver lyftas med polisen. Det kan handla om skadegörelse som dokumenterats av service- och teknikförvaltningen eller rapporter från fritidsgårdar och skolor. Våren har inneburit en hel del skadegörelse genom eldning på skoltoaletter och i papperskorgar och det har även skjutits med luftvapen på fönsterrutor. Men det är särskilt klättrandet på skoltak som stuckit ut.
– Det har varit en del både på Blåklintskolan i Mjölby och på Vifolkaskolan och Klämmestorpsskolan i Mantorp. Barnen staplar soptunnor på varandra och tar sig upp, säger Roger Max.
För drygt fem år sen när Klämmestorpsskolan drogs med liknande problem, gjordes vissa insatser för att förhindra möjligheten att ta sig upp på taken via stuprännor. I nuläget har service- och teknikförvaltningen redan utökat rondering vid vissa skolor. Inom kort kommer också fastighetsförvaltare från Mjölby kommun tillsammans med säkerhetssamordnare på nytt se över fler förebyggande åtgärder.
– Vi ska försöka reda ut hur de tar sig upp och sen bygga bort möjligheten på något sätt. Ser man att soptunnor staplas, ja då tar vi bort dem. Men vi tror också på att föräldrar behöver tala med sina barn om allvaret med det här – det handlar både om att barnen kan trilla ner och att skadegörelse kostar pengar.
Räddningstjänsten Mjölby/Boxholm har under våren fått ta emot ett par larm som handlat om barn på tak, i minst ett fall har barn behövt hjälp med att ta sig ner.
– Sånt här kan ta resurser från mer värdefulla uppdrag, menar vice räddningschef Jan-Erik Forsén.
– Det är oerhört dumt att låsa upp både höjdfordon, släckbilar och personal när vi kan behövas bättre någon annanstans.