Gunnar Karlsson har slagit sig ned i frisörstolen. Det går inte missa hans långa toviga skägg. Han har haft ett rejält helskägg i drygt fem år.
– Jag vill ha lite längd på det. Periodvis har jag klippt ned det lite kortare, men det brukar växa ut snabbt igen. Det har hängt där ett tag, skojar han.
Det var en månad sedan han klippte skägget senast och det har hunnit bli cirka 15 centimeter.
– Det har varit fem centimeter längre någon gång, men annars brukar jag hålla det den här längden.
Idag ska håret i ansiktet få sig lite klippning och styling.
Pipskägg, tredagarsstubb och skepparkrans känner de flesta igen. Men en googling på skäggmode visar att det finns mängder av olika varianter att välja på för den som vill ha ett snyggt skägg– balboskägg, ankarskägg, viltvuxet hipsterskägg eller mutton chops.
Tariq Alhomsi har under våren öppnat en barbershop på Kanikeplan i Mjölby. Han har koll på skäggmodet.
– Populärast är ett klassiskt helskägg. Vissa vill ha lite fade på kinderna. Ofta väljer man att klippa håret på sidorna maskinkort.
Just den stilen är det Gunnar har efterfrågat innan Tariq kör igång med sax och rakapparat.
– Jajamän, det känns som en klassisk frisyr, med kort på sidorna och längre upptill.
Det tar ungefär 20 minuter att förvandla Gunnars rufsiga skägg till ett snyggt stylat.
Det är väl inte så svårt att klippa sitt skägg själv eller?
– Det är mycket lättare att gå till någon. Det kan bli att man klipper bort för mycket och det är svårt att få det jämnt på sidorna. Jag har lagt ner det projektet, säger Gunnar.
Tariq jobbade som frisör i 18 år innan han kom till Sverige. Innan flytten till Mjölby arbetade han sju år på en barbershop i Värnamo.
– Jag fick se att det fanns en ledig lokal i Mjölby på Blocket. Lokalen låg centralt och den var lagom stor.
Att utbudet av frisörer och barbershops är stort i stan avskräcker inte honom från att öppna upp ytterligare en salong i centrum.
– Jag var lite rädd innan jag öppnade för jag känner ingen här. Tidigare var jag anställd, men jag ville ha något eget och i Värnamo var konkurrensen ännu större.
Bemöts du med mer respekt när du har skägg Gunnar?
– Det har jag inte märkt. Men jag har upptäckt att de finns de som tittar lite extra på ett annorlunda sätt. Det händer att folk säger "Oj, vilket bra skägg" eller "Hur länge har du sparat?".
Vad säger du då?
– Jag brukar säga tack, skrattar Gunnar.