Bageri gick i konkurs – nu anmäls de

Djupt orättvist, rentav oförskämt. Det säger Leif Larsson om den kritik som han och andra ledamöter i styrelsen för holdingbolaget i Folkungabygdens pastorat har fått ta emot i spåren av Wienerbageriaffären.

Stängt, men 2 september är det visning för intresserade spekulanter.

Stängt, men 2 september är det visning för intresserade spekulanter.

Foto: Susanne Hasselqvist

MJÖLBY2019-08-25 12:00

– Att bli betraktad som kriminell och korrupt och bli anklagad för jäv, det är tufft, konstaterar han.

Leif Larsson är ordförande i styrelsen för det holdingbolag som genom dotterbolaget Mat i Folkungabygden AB ägde Wienerbageriet. Bageriet gick i konkurs i juli 2019.

– Allting hade blivit annorlunda om bageriet hade gått bra, säger han. Nu misslyckades vi, det måste erkännas, och då blev kritiken extrem.

Mer än 30 medlemmar i Folkungabygdens pastorat står bakom en anmälan till Linköpings stift där de menar att pastoratet har misskött kyrkans ekonomi. Nu kommer domkapitlets svar. Bland annat avslås begäran att tillsätta en särskild arbetsgrupp för att utreda händelserna kring Mat i Folkungabygden. Någon utredning om kyrkoherdens tjänstgöring blir det inte heller.

– Domkapitlet har inte den funktionen, förklarar domprost Peter Lundborg. Lagar och avtal som regleras av samhälleliga rättsinstanser kan inte domkapitlet pröva.

Domkapitlet kan dock pröva andra frågor, till exempel om beslut har tillkommit i rätt ordning. När kyrkofullmäktige i Folkungabygdens pastorat vill ge styrelsen i holdingbolaget ansvarsfrihet har fullmäktige överskridit sina befogenheter, konstaterar domkapitlet som underkänner beslutet.

– Här är en fråga som fullmäktige inte ska lägga sig i, säger domprost Peter Lundborg. Beslutet upphävs. Det är bolagsstämmans sak att besluta om ansvarsfrihet.

Anmälan till stiftet handlar i stor utsträckning om ett missnöje med hur kyrkans tillgångar har hanterats. Sammanlagt har kyrkofullmäktige satt in 1,9 miljoner kronor i Wienerbageriet som ändå inte klarade sig från konkurs.

– Vi ifrågasätter om kyrkan ska ägna sig åt den sortens affärsverksamhet – om det finns en naturlig koppling mellan bageriverksamhet och kyrkans grundläggande uppgift, säger Torbjörn Lindhe, som driver en juristfirma med inriktning mot korruptionsfrågor.

Det menar domkapitlet att det gör. "Näringsverksamheten strider därför inte mot kyrkoordningen", enligt beslutet. Samtidigt noterar domkapitlet att näringsverksamheten inte får upplevas som helt främmande för Svenska kyrkan. Det har pastoratet inte lyckats kommunicera till allmänheten, konstaterar man.

Berith Greck Åndell sitter i såväl kykoråd som fullmäktige och har varit kritisk mot affärerna från början.

– Vi behöver en fristående granskning av hur verksamheten har bedrivits, säger hon.

– Det är många som är ledsna, arga och besvikna, inte minst över att många sitter på flera stolar: i kyrkorådet, i fullmäktige och i bolagen.

Något jäv har domkapitlet dock inte upptäckt i de beslut som har granskats.

– Men jävsfrågan kan överklagas, säger Peter Lundborg.

I debatten är det inte minst kyrkoherde Fredrik Lennman som har fått kritik. Orättvist, menar Leif Larsson.

– I Svenska kyrkans föreskrifter för näringsverksamhet står det klart och tydligt att kyrkoherden ska sitta med i alla kyrkans organ, säger han. Det är hans uppgift.

Leif Larsson menar att frågorna kring pastoratets bolag har hanterats fel.

– Vi har varit för öppenhjärtiga och transparanta och diskuterat bolagsfrågor i fullmäktige, säger han. Det borde vi inte ha gjort.

Nu är Wienerbageriet till salut.

– Annons är på gång och flera spekulanter finns, säger konkursförvaltaren Leif Norberg. Det blir visning 2 september och anbuden ska vara inne 6 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om