Strax före sju på morgonen kommer dagpersonalen och en stund senare strömmar natten ut ur stora entrén till Slomarp. Marie Särud och hennes två kollegor delar ut papper och småpratar med dem som vill. En del hastar förbi utan att säga något. Andra dröjer kvar för att ställa frågor, vädra sin oro och i vissa fall sin ilska.
– Det är människor det handlar om. Både de 93 boende och deras anhöriga och vi anställda, säger Carina Norrby Lindström som jobbat som undersköterska på Slomarp i 20 år, varav sju med Norlandia som arbetsgivare och dessförinnan kommunen.
Om Norlandia har hon gott att säga, även om hon tycker att lönerna ligger lågt.
– De är bra, och var snabba med att införa skyddsutrustning förra våren, säger hon och tror att det kommer att bli uppsägningar nu.
– Men det kommer att bli ett herrans liv om detta, tror hon.
Fyra fackförbund med medlemmar inom verksamheten i Slomarp har MBL-förhandlat i samband med att ett av anbuden antogs. Det är Kommunal, Vision, Sveriges arbetsterapeuter och Vårdförbundet. De har tillsammans anfört kritiska synpunkter.
– Dels bjöds vi inte in för att MBL-samverka om förfrågningsunderlaget. Där begicks det en miss som kommunen får betala skadestånd för. Det kan vara negativt för processen om fackets synpunkter inför anbudsförfarandet inte kommer med i förfrågningsunderlaget, menar Marie Särud, Kommunal.
Men det viktigaste synpunkten handlar om att det anbud som antagits skiljer sig anmärkningsvärt mycket från övriga genom att ligga fem miljoner kronor lägre i kostnad, totalt drygt 49 miljoner kronor.
– Det kan ur vår synvinkel bara ske på bekostnad av mindre personalresurser eller sämre anställningsförhållanden. Det finns risk att det innebär lägre kvalitet för de boende, menar Marie Särud.
Hon säger att det är ovanligt att en MBL-förhandling vid antagande av driftentreprenad slutar i oenighet.
Flera av de undersköterskor som passerar menar att informationen har brustit. Varken kommunen eller facket har informerat om upphandlingen, enligt dem. Marie Särud tycker att det är olyckligt att anbudsförfarandet drog ut på tiden och att facket inte varit med från början. Facket kan dock inte informera förrän avtalet är skrivet, enligt Särud.
Kristina Granlund är tillförordnad socialchef på kommunen. Hon förklarar att anbudsförfarandet har skett på rätt sätt och att alla anbud klarade kommunens krav.
– De som lämnat anbud uppfyller uppställda kvalifikationskrav. Och då gäller det att lägsta pris är avgörande, säger Kristina Granlund.
Har ni varit tillräckligt tydliga i de kraven?
– Vår uppfattning är att upphandlingen gjorts så som den ska göras. Vi är ju angelägna om att det ska bedrivas en god äldrevård i Mjölby kommun, säger Kristina Granlund.
Då är ni nöjda med att ha fått ett lägre bud?
– Vi är nöjda med att ha genomfört en upphandling där kvalifikationskraven är uppfyllda.
När det gäller information till de anställda så menar hon att det behöver ske information i dialog med både Norlandia och Attendo och att den informationen kan ske först när avtalet är skrivet, vilket skett nu.
– Jag kommer att skicka brev till de båda arbetsgivarna med kontaktuppgifter. Sedan får de sköta det, säger hon.
Norlandia har drivit Slomarp sedan 2014. Avtalet med Attendo har skrivits på fyra år med möjlig förlängning med två år.