Stationen har stått kvar på Skogsvägen/Edlundsvägen trots att länsstyrelsen sagt nej till bygglov på platsen för över ett halvår sedan.
– Kärlen ska bort inom en månad. Vi har skickat ett mejl under fredagen till FTI med ett föreläggande om att återvinningskärlen ska föras därifrån, säger Krister Ramebäck, bygglovshandläggare hos Mjölby kommun.
Magnus Sandström, regionchef på FTI säger till Corren att de ska ta bort kärlen.
– Jag har gjort en beställning att de ska bort från platsen den sjätte juli. Jag hade önskat att vi haft en ersättningsplats att ställa dem på, säger han.
Turerna kring återvinningsstationen på Skogsvägen i Mjölby har varit många och pågått i fyra år. I maj 2013 lämnade FTI in en bygglovsansökan om en tidsbegränsad uppställning av kärlen på platsen. Kommun beviljade detta, men beslutet överklagades av boende i närheten till länsstyrelsen som avslog ansökan i mars 2016. Länsstyrelsen tyckte att FTI borde ansöka om ett permanent bygglov istället. FTI lämnade in en ny ansökan om permanent bygglov. Den ansökan avslogs av byggnadsnämnden för omkring ett år sedan efter att service- och teknikförvaltningen yttrat sig om att området är olämplig på grund av att där är så mycket trafik på platsen. FTI överklagade till länsstyrelsen som avslog ansökan i november förra året. Trots detta nej har kärlen stått kvar i över ett halvår.
Kommunen har erbjudit FTI andra platser i Mjölby. Bland annat vid ishallen, hos en privat fastighetsägare på Kungsvägen och på Albacksvägen.
– Någon ny bygglovsansökan har dock inte kommit in till kommunen från FTI, säger Krister Ramebäck på byggnadskontoret.
Magnus Sandström på FTI berättar att de haft kontakt med den privata fastighetsägaren.
– Jag har mejlat dem, men de verkar inte vara intresserade, säger han.
Bo Johansson på service- och teknikförvaltningen berättar att kommunen i april föreslagit för FTI att placera kärlen på Albacksvägen.
– Kommunen har mark där som de kan använda. Vi sa åt FTI att de kan ansöka om bygglov där, men att de själva får stå för etableringskostnader som att schakta och gräva, berättar han.
Magnus Sandström på FTI säger till Corren att han hoppas att de ska kunna komma överens med kommunen om en lämplig ny plats.