Delar av byggnaden är redan klara och används för skolverksamhet. Snart ska förskoleverksamheten igång i de nyrenoverade lokalerna. Avdelningen för 1- till 5- åringar öppnar 19 januari 2015 och den andra under vårterminen.
Alla är inte glada över det. Föräldrar till före detta Östergårdenbarn skriver insändare och ifrågasätter beslutet att öppna igen. Även kommunpersonal har hört av sig till Corren.
Familjer som fortfarande kämpar med sina barns hälsa på grund av allergier och annat ser det som ett hån att förskolan öppnas igen, speciellt med tanke på att det är långt ifrån första gången som kommunen har friskförklarat byggnaden.
– Jag har stor respekt och förståelse för hur de känner, men vi kommer aldrig att tvinga personal som råkade illa ut tidigare att arbeta där igen, säger kommunchef Dag Segrell.
Kommunen har denna gång vidtagit alla mått och steg för att förvissa sig om att huset är sunt.
– Det är inte så att vi mörkar de problem som har funnits. Var vi det minsta tveksamma så skulle vi inte öppna förskolan igen.
De skollokaler som redan öppnats sedan tidigare har visat sig ha en bra inomhusmiljö där ingen har upplevt några bekymmer. Mattan som nu används är ftalat- och pvc-fri och har lagts på med hjälp av ett vattenbaserat, miljövänligt lim. Den har kommunen tidigare använt med framgång i andra lokaler och den rekommenderas av miljödatabasen Sunda hus.
En kommunanställd, som vänt sig till Corren, anklagar kommunchefen, utbildningschefen och kommunalrådet för tissel och tassel, att de har hittat på egna sanningar om vad som hänt, det vill säga lögner. Hot om uppsägningar och varningar mot underställda är vardag för de anställda som velat ta ansvar för sjuka hus-symtom, liksom barnens och personalens hälsa.
Den beskrivningen känner kommunchefen sig helt främmande inför.
– De anställda som vill prata ut om detta är välkomna in till mig. Inte mindre än sex specialister har varit inblandade i att ta reda på orsakerna, säger han.
Det finns fortfarande inget entydigt svar på varför hälsoproblemen uppstod. Förmodligen var det flera olika faktorer som samverkade på ett olyckligt sätt, tror Dag Segrell.
Allergier, kraftiga eksem, förlamningar, epilepsi, lungsjukdomar och skador på nervsystemet är kvarstående symtom hos flera av dem som vistats på Östergården under åren, skriver den anställda. Mjölby kommun har inte tagit ansvar för de som blivit sjuka, och nu förhåller sig de ansvariga som att Östergården är kommunens friskaste hus, anser den anställda.
Utbildningschefen Lotta Gylling känner igen att vissa av symtomen har angetts av de som vistats på förskolan, däremot inte epilepsi, lungsjukdomar och skador på nervsystemet. Företagshälsovården fortsätter följa upp de anställdas hälsa.
Uppgifter om att en polisutredning fortfarande pågår, att brott begåtts i samband med turerna kring Östergården, verkar inte stämma. Corren har kontaktat åklagaren Bengt Svensson på åklagarkammaren i Jönköping. Han hittar inte något sådant ärende som skulle vara aktuellt längre. Därför är den förmodligen nedlagd.
Om någon förälder vill veta mer om förskolan eller om renoveringen är de välkomna att kontakta Thomas Kinell på utbildningsförvaltningen för att boka tid för att titta på lokalerna. Både han och fastighetschefen är med och svarar på frågor. 0142-850 07, thomas.kinell@mjolby.se.