ASM Foods har yta för att växa

ASM Foods växer, och har också utrymme att växa ännu mer.

Roger Altsäter VD för ASM Foods.

Roger Altsäter VD för ASM Foods.

Foto: Mia Karlsvärd

MJÖLBY2015-04-07 09:00

Går man längs Kyrkogatan kan man känna ljuv doft av sylt, choklad och lakrits om vinden blåser åt rätt håll. Vindarna blåser också åt rätt håll för företaget ASM Foods där dofterna kommer ifrån.

– I och med att vi fick en ny ägare för ett par år sedan, med lika höga ambitioner som vi står vi just nu mitt i ett arbete av investeringar och uppgraderingar både från det lilla och stora, berättar Roger Altsäter, vd för företaget ASM Foods i Mjölby.

Roger Altsäters kontor ligger i ena änden av den långa industribyggnaden. En gång i tiden när industrin byggdes på 1930-talet var det rena landsbygden. Med kossor och ängar utanför. Numer genom Mjölbys växande, är ASM Foods ett företag som ligger centralt på orten istället.

– Ser man på lång sikt är det bra att kommunen växer och bygger bostäder vid Svartåstrand exempelvis. Jag ser inga problem idag, inte i närtid, säger han.

Han berättar att företaget har en gemensam femårsplan tillsammans med sin ägare Barry Callebaut.

– Under den tiden ska vi ha ökat vår produktion till 28 000 årston, berättar han.

Sedan förra våren har man ökat produktionen från 18 500 årston till 20 000. ASM tillverkar sylt, kola och choklad. Hälften av produktionen på ASM Foods går till glassförsäljning. Den säsongen närmar sig nu med stigande temperatur och soligare väder.

– Så många säsongsanställda som vi tar in i år har vi aldrig gjort tidigare, det är ett rekordår, säger Roger Altsäter.

Personalen i produktionen jobbar just nu inför glassäsongen i 3-skift och även vissa dagar på helgerna. Han berättar också att företaget är mitt i en rekryteringsprocess för att tillsvidareanställa på tjänstemannasidan också, med cirka åtta nya tjänster.

Inför bostadsbygget vid Svartå strand har en bullerdiskussion blossat upp. Bullret kommer från fläktar, kyltorn och från sockerleveranserna.

– Det är när vi suger in socker i fabriken som det uppstår ett tjutande ljud på slutet av varje insug. Vi kommer lösa det genom att flytta leveransintaget till andra sidan, mot järnvägen istället. Kylaggregaten ska isoleras, berättar Roger Altsäter.

Han berättar att man har en diskussion med kommunen hur man också skulle kunna lösa transporterna till och från företaget för att underlätta.

– Alla transporter åker in via Magasinsgatan men några åker ut vid ICA mot Kyrkogatan, berättar han.

ASM Foods levererar numer sina produkter till 50 länder i världen, och till alla världsdelar utom Australien.

– Det är dörrar som tidigare varit stängda för oss på ASM Foods. I och med vår nya ägare, och med en ny säljkår öppnas dessa. Det är väldigt spännande, säger Roger Altsäter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om