Detaljplanen för det kommande vårdboendet är i princip klar för att antas. I dagarna lämnade Christian Kajanus in ett medborgarförslag där han tvärtom vill bevara kullen och utveckla den till en kulturplats.
– Det blir en drastisk förändring av stadsbilden med kommunens förslag. Ett 20 meter högt hus som sträcker sig 72 meter längs Smålandsvägen blir en koloss och en propp i grönstråket mellan Kungshögarna och Svartån, menar han.
Han bor i Mjölby men har verkat större delen av sitt yrkesliv i Västsverige, bland annat en tid som biträdande stadsarkitekt i Alingsås kommun.
– Jag vill inte framstå som en gnällig gubbe. Jag vill bidra med ett positivt förslag. Kullen är ett smycke i ett område med villor med trädgårdar, och entré till badet och till Svartån.
Han tycker att kommunen förringar värdet av parkmiljön med träden, grässlänterna, och stigarna.
– Kommunen skriver att man "sluter gaturummet" och menar det som något positivt. Men inga andra byggnader längs gatan är sådana.
Eftersom han är arkitekt har han gjort en planskiss över hur han vill utveckla parken: växthus för närodlat i stadsmiljö, skulptur i form av ett solur och en monter som berättar om Lundby storgård som låg just här. Montern har han gjort en modell av i papp och med en tavla han själv målat utifrån en gammal bild.
Detta har han lämnat till kommunen, inklusive några akvareller med poetisk text: "...en stillsam tillvaro på nån kulle nånstans i gryningen...".
– Jag vill slippa det byråkratiska språket, säger han och berättar att det bildats en facebookgrupp "Rädda Lundby kulle" med hittills nio medlemmar.
– Där lägger jag upp mitt medborgarförslag, lägger han till.
Han menar att medborgarna resignerat när det gäller att påverka kommunala förslag och beslut. Han säger att han mött attityden "men vad kan man göra?" bland människor. I samrådet där alla kan lämna synpunkter var det bara ett par sakägare (närboende) som yttrade sig. Han hade gärna sett en skylt på den aktuella platsen om kommunens planer för att budskapet skulle nå fram.
Han tycker också att tiden gått förbi att bygga stora institutioner för äldre och kallar det planerade boendets gård för "en inhägnad rastgård".
– Det känns ovärdigt på något sätt att bo så. Bättre att bygga småskaligt och integrerat med andra bostäder, till exempel på Svartå Strand, säger Christian Kajanus.