Årets östgötakock vinner varje gång

Han presenterar maten som konstverk där smakerna gifter sig som ljuv musik. Det säger juryn om Årets östgötakock, Per-Oskar Jonsson.

Avspänd och klar - han har just ställt fram sin varmrätt till juryn och vet inte än att han är vinnaren: Per-Oskar Jonsson från Mjölby statt.

Avspänd och klar - han har just ställt fram sin varmrätt till juryn och vet inte än att han är vinnaren: Per-Oskar Jonsson från Mjölby statt.

Foto: Susanne Hasselqvist

Mjölby2020-10-17 16:31

Han vinner faktiskt varje gång han tävlar, fast det är 27 år sedan sist. 1993 vann han en Sverigefinal för unga kockar och fick representera Sverige i Australien.

– Sen har jag inte tävlat något mer. Men jag jobbar på Mjölby Stadshotell, Mjölby fyller 100 år och tävlingen hölls i Mjölby, så nu tyckte jag att det var kul att vara med.

undefined
Per-Oskar Jonsson från Mjölby stadshotell precis mitt i matlagningen.

Förrättens ingredienser var hemliga fram till tävlingsstart, det enda deltagarna visste var att den skulle vara vegetarisk. Varmrättens huvudingredienser, rostas, kål och betor, visste kockarna om i förväg, och det var med sina recept på denna rätt som de kvalificerade sig till tävlingen. Det var också möjligt att provlaga rätten och välja ut egna ingredienser att komplettera med.

– Givetvis säsongsanpassade och östgötska, säger Louise Ridderström från Östgötamat som arrangerat tävlingen tillsammans med Svenska kockars förening och Mjölby kommun.

undefined
Vinnarrätten. Rostas med tillbehör.

– Målet är att skapa ny innovativ mat för restauranger, säger hon, den ska vara säljbar och möjlig att ha på menyn.

Inte sedan 2017 har någon östgötakock korats. Förra vinnaren, Jonas Alvin från Stångs magasin, satt nu i juryn.

– Att vara med i den här tävlingen betyder jättemycket, säger han, att få uppmärksamhet och tillfälle att visa vad vi står för.

undefined
Kurt Weid är kock och huvuddomare. Han jobbade på Mjölby statt som ung (och ångrar bittert att han inte skrev ner alla recept på svensk husmanskost).

Kurt Weid är huvuddomare och erfaren kock. Han började sin karriär 1965 på Frimis i Linköping, och sedan jobbade han på Statt i Mjölby.

– Där lärde jag mig allt om svensk husmanskost, berättar han, och jag ångrar så bittert att jag inte skrev ner alla fantastiska recept. Vi lutade ju lutfisken själva och rimmade skinkan, men det var först senare jag begrep vad Sverige egentligen har i sitt skafferi.

I dag kan han mer om lokalproducerat och han är gillar upplägget i Årets östgötakock-tävling.

– Den som misslyckas med de här råvarorna måste vara idiot, säger han förtjust, vi får se fyra strålande menyer.

undefined
Tagetes och friterad fönsterlav från Gammalkil pryder John Perssons förrätt.

Det är spridning både åldersmässigt och geografiskt på de tävlande. Per-Oskar Jonsson är 47 år och Simon Malmström från Vårdnäs stiftsgård är 25. Men det är bara män som tävlar i år.

– Ja, vi har ingen kvotering, de som vill delta lämnar in sina recept anonymt, säger Maria Pettersson som är kocklärare på Dackeskolan i Mjölby och ordförande i Svenska kockars förening.

undefined
Hela gänget matlagande kockar och eleverna som bistod i köket. Årets östgötakock blev Peo Jonsson.

–Men vi har kvinnlig dominans i juryn! tillägger hon.

Det var trettonde gången Årets östgötakock korades och hela tävlingen livesändes.

Karta: Dackeskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!