Arbetsmiljöverket avslutar ärendet – var ej i tjänst

Brandmannen som var med om den allvarliga händelsen var inte i tjänst vid tillfället. Det slår Arbetsmiljöverket fast och avslutar där med ärendet.

Arbetsmiljöverket avslutar ärendet då brandmannen inte var i tjänst när händelsen skedde.

Arbetsmiljöverket avslutar ärendet då brandmannen inte var i tjänst när händelsen skedde.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Mjölby2020-06-21 08:00

När en anmälan kommer in till Arbetsmiljöverket kan den utredas på i huvudsak två olika sätt. Dels kan de åka ut på inspektion, träffa parterna och titta på platsen där olyckan skett.

– Det andra sättet, det vi har gjort i det här fallet, är att vi börjar med att begära deras egen utredning och utgår från denna. Vi tittar på händelseförloppet, vilken analys de har gjort och om de vidtagit några åtgärder på grund av händelsen, säger Robert Aldén, sektionschef på Arbetsmiljöverket.

När utredningen kommer in så tittar de på om det finns något att gå vidare med och om de behöver begära ytterliggare handlingar från arbetsgivaren. Myndigheten kan även behöva träffa arbetsgivaren i det läget. 

Arbetsmiljöverket gör även en prövning om ärendet ska skickas vidare till åklagare eller inte. Det beror på händelsens allvarlighetsgrad, men även på hur stora bristerna varit före olyckan.

– För att knyta an till räddningstjänsten i det här fallet så kan man säga att vi har fått in deras utredning. Den påvisar händelseförloppet utifrån hur de beskriver det. Det vi kan konstatera är att den här personen hade varit i tjänst, men han var inte i tjänst när händelsen inträffade.

Då faller arbetsmiljölagen, eftersom brandmannen inte var i arbete när det hände. Robert Aldén berättar att räddningstjänsten för säkerhets skull har skrivit om vissa av sina rutiner. De har även tydliggjort för personalen i vilka lägen det är okej att träna själv och vilka moment de får träna själv. 

– Hade det varit under ett vanligt arbetspass eller under ett vattenpass som arbetsgivaren ledde, då hade man givetvis behövt titta ännu mer på vad som gjorde att personen blev medvetslös. Var det något i övningen eller var det någonting som man till och med skulle ställt någon ansvarig för. Vi tycker det är bra att räddningstjänsten oavsett omständigheterna sett över sina rutiner. 

Jan-Erik Forsén, vice räddningschef, tycker att det känns bra att anmälan har lagts ner. Men samtidigt menar han att det inte påverkar de åtgärder räddningstjänsten har gjort efter händelsen.

– Vi hade ändå gjort våra åtgärder. För oss spelar det inte så jättestor roll egentligen. Vi vill lära av den här händelsen, oavsett hade vi velat fånga upp erfarenheter av det här. Det är väl mer ett kvitto också på att de tyckte att våra åtgärder var rimliga kanske, säger Jan-Erik Forsén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!