Faktiskt så till den milda grad att även V och SD hamnade på samma linje och instämde i kritik från moderater och liberaler.
Kommunfullmäktiges septembersammanträde bjöd på två omfattande interpellationsdebatter.
Den som engagerade avgjort mest rörde en kommande rondell nära Netto, vid Smålandsvägens i dag trafikljusreglerade korsning med Järnvägsgatan och Svarvargatan.
I december förra året skrev Corren om rondellplanerna och att marknadschefen Eva Rådander på tillväxtkontoret hade fått i uppdrag att arbeta fram ett utkast till hur rondellen ska utsmyckas.
Det nämndes om en framtagen prototyp, en fontän med inspiration från Japan. Rådander betonade att den bara befann sig på idéstadiet.
I fullmäktige fick Cecilia Burenby (S), kommunstyrelsens ordförande, klä skott för att konstverket inklusive övrig utsmyckning blir för dyrt.
Debatten visade att det finns andra Mjölbyrondeller än den i Viringe som kan vara en het potatis när det kommer till utsmyckning.
Själva konstverket, som uppenbarligen har lämnat idéstadiet då det påstods vara beställt, kostar cirka 650 000 kronor men sedan blir det även kostnader för annan försköning än själva konsten.
Det nämndes om belopp runt miljonen. En person, Mats Allard (M), trodde sig veta att det rusar iväg till 1,3 miljoner.
Cecilia Burenby sa att utsmyckningen varit ett tjänstemannaärende.
I kommunstyrelsens arbetsutskott hade det i maj månad beslutats att inga nya pengar skulle anslås, men förvaltningens oförutsedda investeringsmedel i budgeten skulle få användas till konstverket.
Ett beslut som hon betonade att kommunfullmäktige skriftligen hade delgetts på förra sammanträdet när en bokslutsprognos presenterades.
Interpellationsdebatten handlade mycket om att det blir för dyrt, men debatten började inte i den ekonomiska änden utan i den demokratiska.
Lindhia Petersson (M), 2:e vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, och Kristin Kellander (L), ledamot av samma nämnd, förvånades över att de endast ryktesvägen hade fått kännedom om en kulturutsmyckning av denna dignitet.
"Att beställningen är gjord utan att ha passerat, inte ens som information, genom vår förvaltning/nämnd är häpnadsväckande", skrev de i sin gemensamma interpellation.
De båda ville veta totalkostnaden för utsmyckningen och hur den finansierades, samt hur beslutsordningen sett ut.
Enligt Cecilia Burenby har kommunens marknadschef tittat på möjligheterna att få till en utsmyckning som leder tankarna till det sista ordet i kommunens slogan "hemkär och världsvan". Detta utifrån tankesättet att potatisen i Viringerondellen representerar det hemkära.
KS-ordföranden ansåg inte att det hade varit något hemlighetsmakeri eftersom kommunstyrelsens arbetsutskott vid flera tillfällen fått information omkring projektet och även kulturstrategen hade informerats.
Birgitta Gunnarsson (C) trädde upp till Cecilia Burenbys försvar men kritikerna var desto fler.
– Behöver Mjölby kommun rondellkonst för en miljon kronor? Det är en hisnande summa i kommunal verksamhet som jag har jättesvårt att försvara, sa en av dem, Kristin Kellander.
Franko Sincic (V) var en annan:
– En miljon är bra saftigt. Det var mycket nog med 125 000 kr för en potatis. Här der det ut som att tjänstemän kört sitt eget race och som ingen vågat stoppa. Sansa er lite.
I sitt skriftliga svar fanns från Burenbys sida inga medgivanden om att misstag hade begåtts, men i debattens slutkläm erkände hon det indirekt när hon sa, "vi ska se till att kultur och fritid kommer med. Det är en viktig poäng med den här debatten".
Så kultur- och fritidsnämnden ska få yttra sig över konstverket i rondellen?– Nej, men det blir en lärdom för framtiden, svarade hon tidningen efter mötet.