Angelica började som sommarjobbare – nu är hon chef

Dofterna är lockande och när man kliver in i produktionen på ASM Foods i Mjölby blir man genast godissugen. Från stora metallkärl slingrar sig rör likt ormar upp mot taket. Under golvet döljer sig en gigantisk tank med sylt. Det känns som om vi hamnat i en scen från filmen "Kalle och chokladfabriken". Men istället för en excentrisk Willy Wonka visas vi runt av Mjölbytjejen Angelica Andersson.

Angelica Andersson började som sommarjobbare på ASM Foods. Nu är hon teamleader.

Angelica Andersson började som sommarjobbare på ASM Foods. Nu är hon teamleader.

Foto: Jennifer Grönquist

Mjölby2024-03-24 09:00

Det Willy Wonka och Angelica Andersson har gemensamt är att de började med smaker redan i tidig ålder. Angelicas pappa jobbade som produktionsledare i företagets numera nedlagda foderavdelning.

– Det här var i slutet av 90-talet och hade man en förälder på ASM fick man nästan med automatik sommarjobb. Första sommaren körde jag truck på den gamla foderfabriken. Sommaren efter fick jag chansen inne i fabriken. Då fick jag köra grytorna. Det är de stora kärlen där vi bland annat tillverkar sylt, kola och lakrits.

undefined
Angelica berättar att det är många tjejer som jobbar inom produktionen. "Vi är nästan fifty-fifty. Så var det inte i början. Då var vi bara tre stycken. Det blir på annat sätt när vi får in tjejer på skiften. Det blir bättre dynamik än om det bara är killar eller bara tjejer i en grupp. Man kompletterar varandra på olika sätt. Det är svårt att beskriva vad det beror på, men det blir en annan harmoni."
undefined
Det är viktigt med hygien och säkerhet på ASM Foods. Innan vi går in i produktionen går vi genom en kombinerad sko- och handtvätt.
undefined
"Hos oss är det inte så mycket förpackningsjobb. Det är ett fritt arbete och vi jobbar mycket med arbetsmiljön och säkerhet för att vi inte ska göra illa oss. Vi har lyfthjälpmedel och vi hjälper varandra så att ingen ska behöva stå häva på något tungt själv", säger Angelica.

Att det aldrig är för sent att ta nya vägar i livet är Angelica ett lysande exempel på.

– Jag var på 25-årsmiddag i november förra året. Tänkt att jag har jobbat så många år i företaget.

Sedan tre år tillbaka är Angelica en av två teamleaders på den avdelning som jobbar med vattenbaserade produkter. En avdelning hon själv jobbat på i 22 år.

– Det var inte självklart när jag fick frågan. Jag fick fundera länge. Man har sin trygghet i det man känner igen och jag ville inte heller hamna vid ett skrivbord. Hjärtat ligger nära produktionen. Men skulle jag ändra på något i livet så var det läge. Jag blir inte yngre och det började kännas i ryggen.

undefined
På ASM Foods är de ungefär hälften kvinnor och hälften män.
undefined
I taket i fabriken finns det rör. Massor av rör.

Att vara chef bland sina tidigare arbetskamrater beskriver Angelica som läskigt.

– Man vill vara en i laget, men nu måste jag stå lite på andra sidan. Man får en annan roll. Jag tycker om att ta ansvar och vill ha koll på saker som händer. Det får jag nu och det passar mig bra.

Får du hänga med på after work?

– Jag är bjuden än så länge, säger Angelica och skrattar.

undefined
"Jag har alltid trivts och det är därför jag har blivit kvar. Vi är ganska få personer på en liten yta. Det har varit ett härligt gäng. Många har jobbat här länge och det är låg omsättning på folk. Det finns en tjej som jobbat på ASM i 30 år och det är hon som har lärt upp mig", säger Angelica Andersson.

Som teamleader är Angelica med och styr och leder produktionen. Innan vi andra börjar våra jobb vid 8 har Angelica rivit av 4-5 möten. Redan vid halv sex är hon på plats.

– Morgonen är hektisk. Samtidigt är det socialt och man träffar många människor. Jag är med och lägger upp dagens arbete, men är också med under dagen. Jag är mycket i produktionen och rör mig. I min roll ingår inte personalansvar och det är skönt.

undefined
"Man är med i hela processen och ingen dag är den andra lik. Vi är en grossist och vi ser inte slutprodukten. Vi vet inte om smakerna ska till en glass eller en munk. Vi gör allt från chokladtopping till hockeypulver", förklarar Angelica Andersson.

Angelica är bland annat delaktig i olika projekt på arbetsplatsen.

– Vi har till exempel installerat nya maskiner och här jag fått vara involverad. Jag har utvecklats under den här tiden. Man växer som människa och man får ett större självförtroende.

Redan för sju år sedan blev Angelica lagkapten för sitt skift, en länk mellan ledning och produktion. Kanske hade hon fortfarande jobbat kvar om det inte vore för stödet hon fått från sina chefer.

undefined
Under sin tid i produktionen jobbade Angelica skift. "Vi hade små barn. Det var tufft och det är klart att det kändes. De veckor man jobbade eftermiddag träffade man inte barnen alls. Man fick jag ringa hem och prata med dem på kvällen."
undefined
Angelica växte upp i Mjölby. På gymnasiet blev det barn- och fritid på Kungshögaskolan. "Jag vikarierade ett tag inom förskolan, men jag hamnade ganska snart på ASM."
undefined
Angelica känner fabriken som sin egen ficka. Inte konstigt eftersom hon jobbat här i mer än 25 år.

– De har trott på mig och tycker att jag passar som teamleader. Jag hade inte haft den tjänsten jag har idag om de inte pushat mig.

Under rundvandringen i smakfabriken lyfter Angelica på ett lock i golvet och lyser med en ficklampa. Under oss flyter en flod med hallonsylt. Det känns skönt att det är Angelica som visar runt och inte Willy Wonka när hon berättar om ett minne från den första sommaren i fabriken.

– Det har hänt mer än en gång att det blivit kladdigt. Vid ett tillfälle hamnade sirap på golvet. Jag skulle stänga en kran och då fastnade jag i golvet med skorna. Jag fick be om hjälp av en kollega att komma loss.

undefined
"Det bästa med mitt jobbb är att det är fritt och att jag har härliga människor omkring mig", menar Angelica Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!