MAT I MJÖLBY
Alexander Altun kom till Sverige när han var 17 eller 18. Han minns inte exakt. Han började jobba i en släktings pizzeria i Nässjö. Den hette Shalom. Redan sex månader senare startade han en egen pizzeria Shalom på Dackeplan i Mjölby. Där står han fortfarande efter 43 år och bakar pizza tillsammans med sönerna Michael och Tomas.
Inför reportaget har vi försökt kolla upp när den första pizzerian i Mjölby öppnade, utan att lyckas.
– Det här är den äldsta pizzerian i Mjölby. Det bakades nog pizzor i Mjölby före 1980 men det var ingen regelrätt pizzeria, säger han.
Klart är i alla fall att pizzan som maträtt har landat väl i den svenska matkulturen – och har en strålande framtid.
– Pizzan kommer aldrig att dö. Svenskar tycker om den, och särskilt ungdomar, säger han och slänger ihop en kebabpizza på några minuter.
När han som ung kristen syrian från Turkiet kom till Sverige hette pizzorna Capricciosa, Calzone och Margherita. Den underbara hybriden mellan italiensk pizza, turkisk kebab och svensk (?) sås hade ännu inte sett dagens ljus.
Varför ser pizzan likadan ut och smakar likadant från Kiruna till Ystad?
– För att alla ägare är släkt.
Det är sonen Michael som svarar blixtsnabbt och med ett skratt.
– Nej, det är för att svenskarna vill ha det så, rättar pappan.
Brödiga italienska bottnar går inte hem här i Sverige, eller amerikanska med tjockt med trådig ost, menar Michael.
Michael och storebrorsan Tomas har växt upp med pizzeria Shalom och varje helg jobbar alla tre tillsammans. I början på veckan kan en av dem vara lite ledig.
– Visst tröttnar man ibland, men det är roligt också. Kunderna är glada och positiva. Stamgästerna känner man ju, säger Michael som är utbildad barnskötare.
Hur gör man bäst pizza hemma?
– Det är en helt annan rätt. Det kan inte bli som på pizzeria, och det beror mest på ugnen, säger Alexander.
Men han har i alla fall ett tips om degen. Shaloms pizzadeg har ingen hemlig ingrediens. Vanligt vetemjöl, jäst, salt, socker, matolja och vatten. Det är allt.
– Men om man låter den jäsa en timme och sen sätter in den i kylen över natten blir den godare.
Och tomatsåsen?
–
Det blir helt tyst. Det är tydligt att Alexander inte vill avslöja hemligheten bakom såsen. Kanske finns det ändå en smakskillnad mellan en hemmagjord pizza och en som är bakat av ett proffs med 43 års erfarenhet.