Äldreomsorgslyft till kommunerna ska ge fler jobb

Pengar från regeringens satsning äldreomsorgslyftet ska ge fler vårdbiträden och undersköterskor i kommunerna.

Regeringen

Regeringen

Foto: Erik G Svensson/TT

Mjölby2020-06-13 14:00

Sveriges Kommuner och Regioner, Kommunal och regeringen lanserar äldreomsorgslyftet, värt cirka 2,2 miljarder kronor. Syftet med satsningen är att personal inom äldreomsorgen ska kunna vidareutbilda sig till vårdbiträden och undersköterskor på arbetstid, samt att erbjuda fasta anställningar till tillsvidareanställda.

– Vi vill ge fler utbildningsmöjligheter och förbättring av anställningsförhållandena inom äldreomsorgen, säger Anna-Lena Sörenson, ordförande för Socialdemokraterna Östergötland.

Ekonomiskt betyder det att Mjölby får 1 315 553 kronor, Ödeshög 323 620 och Boxholm 305 969. Pengarna är ska räcka till 28 nyanställningar för Mjölby och sju var för Ödeshög och Boxholm.

– Den ekonomiska ekvationen får jag inte riktigt ihop, det behöver vi fundera på hur vi ska lösa. Men jag är jättepositiv till satsningen, säger Caroline Strand, verksamhetschef på äldreomsorgen i Mjölby.

Hur kan det hjälpa er?

– Grunderna i regeringens satsning är inte helt klara för mig men tanken är i alla fall att pengarna ska användas år 2020 och 2021 för att öka kompetensen och skapa fler arbetstillfällen. Vilket är helt rätt, vi behöver bli fler inom äldreomsorgen och satsningen möjliggör för det.

– Satsningen blir också ett komplement till Mjölby kommuns arbete för att skapa heltid som norm. Heltid som norm genererar bättre arbetsvillkor för våra anställda inom vården, men det innebär också bättre förutsättningar för arbetsgivaren att kunna erbjuda kompetensutveckling i större utsträckning.

Karta: Mjölby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!