Varma croissanter, smoothies. Och förstås allt varmt och kallt som varje hotell med självaktning serverar sina gäster. Allt står framdukat på två stora buffébord när de boende på demensboendet börjar släntra in vid halv nio-tiden.
Flera är uppklädda. Det här är en av veckans verkliga höjdpunkter. Inte många missar den.
– Vi har 92 demensplatser och snittar 80–85 personer vid frukostarna, säger verksamhetschefen Emma Rosén som jobbar i Motala nu, men är den som tog med sig frukostidén från sin tid på Duvan i Linköping.
Tidigare i höstas fick Attendo Slomarp Hagdahlspriset för bästa äldremat. Just hotellfrukostarna nämndes i motiveringen.
Maten i sig är förstås viktig. Men det finns fler fördelar.
– Vi vill inte att de boenden bara ska sitta på sina rum. Det sociala förenar. Finns det något att fira så firar vi. Nobelmiddag. Familjedag. Kräftskiva – då blir det en snaps också. Och vi ska ha en julmarknad med 15–20 knallar här utanför, berättar Rosén.
Anhöriga och allmänhet är också välkomna att för 85 kronor ta för sig från buffén och ta plats i Vinterträdgården.
Sedan i augusti är Kim Wallin Andersson cateringansvarig. En av hennes uppgifter är att bredda verksamheten.
– Det ska vara liv och rörelse här. Vi kände att vi ville få hit ännu mer allmänhet.
Ett steg på den vägen är att vem som helst kan komma och äta samma lunch som de boende sju dagar i veckan. Då är det husmanskost som gäller.
– Det känns rätt. Husmanskosten håller på att dö ut, säger Wallin Andersson.