Åldern har betydelse i vissa kommuner

Det finns kommuner i Sverige som tar hänsyn till hög ålder vid behovsbedömning, Mjölby är dock inte en av dem.

Foto:

MJÖLBY2013-08-04 17:18

Äldre kan själv avgöra vilken hjälp de behöver, så resonerar de kommuner i Sveriges som har infört förenklad behovsbedömning för äldre över en viss ålder.

I Borås kommun, i Västergötland, kan den som har fyllt 90 år själv få avgöra om han eller hon vill flytta till ett särskilt boenden, utan någon behovsprövning.

Politisk fråga

Om Sonja Andersson, 93 år, vars historia Corren har berättat tidigare i veckan, hade bott i Borås så hade hon med andra ord inte behövt överklaga till Förvaltningsrätten för att få rätt till särskilt boende.

På lokalpolitiska nivå i andra kommuner finns det partier som föreslår samma sak, det vill säga att hög ålder ska ge tillgång till plats på äldreboende utan någon prövning.

Inga riktlinjer

Anna Johansson (S), ordförande i omsorgs- och socialnämnden i Mjölby, sa i torsdagens Corren att hög ålder ensamt inte kan ge rätt till särskilt boende i kommunen.

Vilka regler och riktlinjer som gäller vid en bedömning skiljer sig alltså åt från kommun till kommun, detta då det inte finns några nationella riktlinjer, förutom att man ska följa sociallagen.

Arbete pågår

Dock arbetar Socialstyrelsen nu med att ta fram ett nationellt instrument för behovsbedömning för att kvalitetssäkra biståndshandläggningen och göra den mer likvärdig i hela landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om