Albert – yngst i församlingen

Väldigt cool. Lite läskigt. Ansvarsfullt. Och högtidligt när 22-årige Albert Lindell hittar sin bänk i Mjölbys fullmäktige. Men han är ingen politisk duvunge.

Albert har agerat affischnamn för S i valrörelsen. Här tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby.

Albert har agerat affischnamn för S i valrörelsen. Här tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2018-10-18 17:00

I tisdags höll det nyvalda fullmäktige sitt första möte. De flesta bland de 45 ledamöterna – plus ersättare – är kända ansikten sedan förra mandatperioden. Men det finns flera nya också. Albert är yngst bland dem.

Vi sitter en stund och pratar i bibliotekets kaféhörna innan Albert går upp till hörsalen. Redan i trappan hörs sorlet från fikaborden och kapprummet där ledamöterna samlats i grupper.

Vänsterns gäng sitter och har uppsnack i soffan utanför. Cecilia Burenby hastar förbi och hejar på Albert. MP:s Christoffer Sjögren kommenterar förtjust hans propra svarta kavaj och pekar med ett skratt på sin egna naturfärgade miljöpartikofta.

Det var i samband med EU-valet supervalåret 2014 som Albert tog steget att söka sig till Socialdemokraterna. Flera i hans klass på Samhällsprogrammet på Kungshögagymnasiet ville engagera sig politiskt då.

– Det var de högerextrema vindarna i valrörelsen som fick mig att reagera. Jag ville hjälpa till mot de krafterna och gick på ett SSU-möte, säger Albert.

Att det blev Socialdemokraterna var inget han blundade och pekade på. Han visste att han skulle rösta så och därför sökte han sig till dem.

– SSU hade haft ett uppehåll i Mjölby men startade upp igen. De var trevliga. Jag kände mig hörd och förstådd där, säger han.

På väggen invid dörren till hörsalen sitter det en placeringslista. Alla ordinarie ledamöter har fasta platser. Albert hittar sin bänk precis mitt i salen. Partikollegan Thony Andersson, inte yngst men säkert längst, sitter snett framför.

– En bra placering, tycker Albert och får en kram av en kurskamrat från universitetet som valts in som ersättare för Moderaterna och som får hålla till på åhörarplats.

Efter gymnasiet har Albert Lindell läst statskunskap på Liu.

– Jag ska sy ihop en examen och har ett halvår kvar, men just nu har jag studieuppehåll.

Samtidigt blev han vald till ordförande i SSU i Mjölby och fick en plats som ersättare i kultur- och fritidsnämnden.

Det är inte många unga som väljer politiken. Varför är det så?

– Många ungdomar är väldigt engagerade i politik men de väljer ofta en enskild fråga. Det är nog svårare att ta ställning till ett parti som har hela bredden, säger han.

– Kommunpolitiken upplevs som ett trögt maskineri. Tråkiga sammanträden i styrelserum med dålig belysning.

En tredjedel av de unga tror att det är bättre med diktatur, har han läst i en undersökning.

Klockan är 19 och sorlet tystnar i hörsalen när Jörgen Oskarsson tar klubban i egenskap av ålderspresident. Han ska strax väljas till att även fortsättningsvis vara ordförande för kommunfullmäktige. Valen till presidiet och valberedningen är snabbt avklarade.

Sedan intar kommunalrådet Cecilia Burenby talarstolen och går igenom delårsrapporten. Kommunens ekonomi ser bra ut, får vi veta. Men det kan bli tuffare de kommande åren. Ett nytt budgetförslag ska nu arbetas fram där den tidigare majoritetens förslag ska jämkas ihop med den nya samarbetspartnern Liberalerna.

Albert har ett par veckor kvar av sitt vikariat som politisk sekreterare i den socialdemokratiska gruppen i regionen. Inför valet har han lyfts fram som ett av partiets affischnamn i Mjölby. Nu sitter han i den beslutande församlingen.

Vilka frågor vill du driva?

– Att minska psykisk ohälsa bland unga. Och skolfrågor, säger han.

Albert hoppas på att det blir ett bra samarbete i den nya majoriteten. Han ser den som den enda garanten för att hindra SD från att få inflytande. Det är ingen tvekan om att han ser dem som huvudmotståndaren i politiken.

– Jag vill att vi visar att vi i majoriteten är ett bättre alternativ.

Mitt i salen sitter Albert, en av 45 ledamöter som ska styra Mjölby under fyra år.
Mitt i salen sitter Albert, en av 45 ledamöter som ska styra Mjölby under fyra år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!