Åklagaren: 42-årig inbrottstjuv cyklade omkring med stenar

Vittnen slog larm om att någon brutit sig in i en förskola i Mjölby. Nu har en 42-årig återfallsförbrytare åtalats.

42-åringen cyklade omkring md stenar mitt i natten. (Bilden är hämtad ur förundersökningen.)

42-åringen cyklade omkring md stenar mitt i natten. (Bilden är hämtad ur förundersökningen.)

Foto: Polisen

Mjölby2024-06-02 21:30

Det var under natten till den 20 maj i år som två vittnen, oberoende av varandra, ringde polisen och berättade att de hört en fönsterruta krossas i Prästsgårdslidens förskola. Vittnena såg en man med ficklampa som var klädd i en orange jacka. 

Två polispatruller åkte till platsen och det dröjde inte länge förrän poliserna fick syn på en cyklist – som bar den typ av jacka som vittnena beskrivit. "Undertecknad hoppar ur bilen och springer in på cykelbanan som personen kommer på. Personen stannar då cykeln när han blir stoppad av undertecknad", skrev en av poliserna senare i sin rapport. 

I en cykelkorg låg två stora stenar och glassplitter. I korgen låg även en köksvåg som visade sig tillhöra förskolan. Mannen – en 42-årig som sedan tidigare är väl känd av polisen – hade även med sig en mobiltelefon som hade stulits inne i förskolan. 

Vid en efterföljande brottsplatsundersökning hittade polisen en sten som använts för att krossa en ruta i förskolan. 

42-åringen, som sitter häktad i väntan på rättegång, har nu åtalats för stöld. I förhör har han nekat till brott och besvarat de flesta frågor med "ingen kommentar". 

42-åringen förekommer sedan tidigare under 35 avsnitt i belastningsregistret. Han har bland annat dömts för stölder och våldsbrott. Så sent som i juni förra året dömdes han för bland annat tillgrepp av fortskaffningsmedel till fängelse i två månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!