Abdilahi bor på ett stödboende intill Dackeskolan i Mjölby. Hans familj bor i Linköping och det är socialförvaltningen vid Linköpings kommun som tillsammans med Abdilahi själv bestämt att han ska bo på Dacke stödboende i Mjölby. Dit kom han i augusti.
Abdilahis bror Abdirahim Mohamud och deras föräldrar och övriga syskon tycker att myndigheterna har varit sena med att reagera på försvinnandet.
– Polisen och kommunen vill inte hjälpa oss. De bara skickar oss hit och dit. De säger att de inte kan göra något för att han försvann frivilligt, säger Abdirahim Mohamud.
Han säger att socialförvaltningen i Linköping varit i kontakt med polisen, men att någon aktiv sökaktion inte satts igång på grund av att det inte finns någon misstanke om brott.
På annandag jul träffade personalen på stödboendet Abdilahi. Men den 27 och 28 fick man ingen kontakt. Då underrättades familjen. Den 29 december polisanmäldes Abdilahi som försvunnen. Dagen efter lade Missing people ut en efterlysning med bild och beskrivning.
Pernilla Ulwán är polisens förundersökningsledare som handlägger ärendet. Hon menar att det är svårt att dra igång en sökaktion när man har så lite att gå på.
– De anhöriga vill att vi ska kolla övervakningskameror, men det är svårt när man inte ens vet tidsspannet, menar Pernilla Ulwán.
Enligt hennes uppgifter har Abdilahi inget bankkort eller resekort som kan spåras. Däremot en telefon som man nu försöker spåra. Annars hoppas polisen på allmänhetens hjälp, och överväger att göra en egen Facebook-efterlysning.
– Men Missing people har väldigt bra spridning på sina efterlysningar och det är jättebra. Det har kommit in flera tips som dock inte gett något, säger Pernilla Ulwán.
När de anhöriga fick klart för sig att Abdilahi var försvunnen gav sig flera i familjen ut och letade. Abdirahim, som är 20 år, letade hela natten i Mjölby. Ett tips till Missing people om att en person setts på Stockholms central fick honom att åka dit.
– Jag var två dygn i Stockholm och letade på T-centralen och Centralstationen. En städare och en expedit i en butik trodde att de sett honom, berättar Abdirahim som sov i bilen på nyårsnatten när Centralen stängde dörrarna.
Han beskriver familjens oro som ökar för varje dag och deras strävanden att hitta honom. Det har nu gått tio dagar. Abdilahis telefon får de inget svar på. De senaste dagarna verkar den inte ha varit påslagen överhuvudtaget.
Vi har varit i kontakt med socialförvaltningen i Linköpings kommun som i dagsläget inte kan kommentera ärendet. Socialchefen i Mjölby, Thomas Åhlander, varken bekräftar eller dementerar det inträffade. Han hänvisar till sekretess.
– Vad kommunen har gjort och gör låter jag också vara osagt. Jag får inte kommentera ett enskilt fall, säger Thomas Åhlander.
Stödboende är en boendeform som inrättades 2016 efter den stora flyktingvågen till Sverige. Det har främst använts för ensamkommande flyktingungdomar som inte ansetts behöva placeras i HVB-hem utan kan ha ett eget boende med visst stöd. Det innebär att det är en hög grad av frivillighet.
– Ett stödboende är i princip som ett eget boende. Man kan ha tillsyn någon eller några gånger per dag. Men det är utformat så att de boende ska klara sig själva, säger Thomas Åhlander.