– Det som gläder mig mest är när jag kan hjälpa till och att besökarna får det som de efterfrågar. Vi försöker alltid ge dem svar på deras frågor. Vi brukar säga att vi är ”Google-sök med hjärta”, säger Abby Andersson.
Som ungdomsbibliotekarie jobbar Abby med att anordna lovaktiviteter, köpa in litteratur för ungdomar och unga vuxna och inspirera till läsning på olika sätt.
– När jag jobbar med ungdomar tycker jag om att sitta och snacka med dem och lära känna dem. Att bara vara med dem. Jag vill att de ska känna sig trygga på biblioteket och att de kan prata med mig om allt. Det handlar om att få deras förtroende.
Det är i relationen till ungdomarna som man också kan skapa ett läsintresse menar hon.
– Hittar du en anledning till läsning kan det locka dem att läsa. När jag sitter och pratar med ungdomarna så kanske jag får höra om en kille som är kär i en tjej. Då är det är ett perfekt tillfälle att säga ”vänta, jag har en bok som är perfekt till dig. Den handlar om kärlek”.
Hon menar att det är viktigt att fånga ungdomarnas intressen och utgå från det.
– Det är många ungdomar som spelar spel idag. Jag ser inte det som ett problem. Det är en möjlighet att få utvecklas på ett annat sätt. Om de älskar att spela spel så uppmuntrar jag dem att läsa böcker som handlar om spel. Det finns massor av böcker som man kan läsa för att utveckla sitt strategiska tänkande och bli bättre på att spela. Ibland har vi workshops, till exempel om Roblox. Läsning är inte bara böcker. När man programmerar är det en slags läsning. Då får man även med kreativitet, logiskt tänkande och matematik.
För att möta ungdomarna har hon skaffat ett konto på Instagram.
– Det heter ”#abbytipsar” och där leker jag influenser, skrattar Abby. Jag har upptäckt att det är lättare att prata om seriösa saker på det här sättet. Sociala medier påverkar alla ungdomar idag. För den här gruppen betyder sociala medier allt.
Abby berättar att en del ungdomar hör av sig till henne om frågor kring träning och utseende.
– Det är inte mitt yrke, men jag kan alltid rekommendera en träningsbok. Vi har massor med böcker om träning.
Abby Andersson kom till Sverige från Malaysia 2011. Och böcker var en del av hennes liv även som liten.
– Jag läste Enid Blytons böcker. Jag läste även ”Sweet Valley High”, när de åkte på sommarläger och blev kära. Då tänkte jag att så är det i västvärlden. När jag kom hit till Sverige var det precis så som jag hade tänkt mig. I Malaysia är man mycket mer begränsad på grund av kulturen.
– Jag kom hit för kärlekens skull, säger hon. Min examen som bibliotekarie från Malaysia har blivit bedömd som likvärdig med en kandidatexamen här i Sverige.
Hur skiljer sig ett bibliotek i Malaysia från ett bibliotek i Sverige?
– Här i Sverige behöver man inte oroa sig för vad man har för kläder på sig när man är på biblioteket. Man får vara som man är. I Malaysia finns en striktare klädkod. För att komma in på biblioteket bör du vara ordentligt klädd. Men här i Sverige är man alltid välkommen. Du får inte vara naken i och för sig, för då ringer vi väktare.
Finns det någon framtid för biblioteken i Sverige?
– Jag tror det. Vi är relevanta och vi är aktuella. Vi uppdaterar oss och lyssnar på medborgarnas önskemål. Och vi har många olika kompetenser här på biblioteket som vi kan erbjuda besökarna.