Det började med att Sonja Andersson i november förra året förlorade sin make. Maken hade tidigare varit hennes stora stöd i livet och i vardagen, samt hennes ögon.
– Mamma blev ensam i ett stort, mörkt trevåningshus. Pappa hade var sjuk ett tag, och vi visste att mamma inte skulle klara sig själv i huset, säger dottern Lillemor Nordquist.
Sonja Andersson har stark nedsatt syn på grund av näthinnelossning. Dessutom har hon dåligt hörsel och högt blodtryck, samt lider av diabetes och har även haft en stroke.
Behovsprövning inleddes
Med hjälp av sin dotter sökte Sonja Andersson om plats på ett särskilt boende för äldre i Mjölby, och på senhösten påbörjade omsorgs- och socialnämnden en behovsprövning.
– Över jul fick mamma en tillfällig plats på Dackes äldreboende, och jag trodde aldrig att de skulle skicka tillbaka henne till det där ensamma huset efter det, säger Lillemor Nordquist.
Men omsorgs- och socialnämnden bedömde att Sonja Andersson behov av hjälp och omvårdnad kunde tillgodoses i hemmet, och att hon därför inte hade rätt till plats på särskilt boende.
Upprättelse
– Det var ett fruktansvärt besked, säger Sonja Andersson. Jag kunde inte förstå hur jag, som aldrig bett kommunen om någon hjälp, inte kunde få det nu när jag behövde den, säger hon.
Sonja Andersson fick hjälp i hemmet; bland annat morgonhjälp, hjälp med disk och medicin, kvällshjälp, tillsyn en gång per natt och trygghetslarm. Men den hjälpen var inte nog för henne.
– Nämndens beslut fick vi i mitten av januari. Några dagar senare överklagade vi till förvaltningsrätten. Men ingenting hände, och månaderna gick, säger Lillemor Nordquist.
Tidigare i veckan kom förvaltningsrätten i Linköping, så till sist, med sin dom i målet. Rätten har bedömt att Sonja Andersson, enligt lag, faktiskt har rätt till ett särskilt boende.
Har fått kämpa
– Det var glädjande med rättens dom, även om vi redan har tagit saken i egna händer. Situationen med mamma i huset var inte hållbar, säger Lillemor Nordquist.
Sonja Andersson bor inte kvar i huset längre, utan bor sedan i mars i en lägenhet på markplan. Någon sådan lägenhet gick inte att få tag på hos Bostadsbolaget, utan hon fick köpa en.
– Här trivs jag nu, och jag vill bo kvar så länge jag kan. Men om någonting skulle hända, och jag inte skulle klara mig, så känns det bra att veta att jag har rätt till ett boende, säger hon.
Man ska alltid få den hjälp som man behöver"
Vill få beslut prövat
Men Anna Johansson (S), ordförande i omsorgs- och socialnämnden, säger att nämnden tänker försöka få förvaltningsrättens beslut prövat i högre instans.
– Det aktuella beslutet är fattat av våra handläggare. De sitter på kunnandet i kommunen. Beslutet är fattat utifrån deras profession och kompetens, samt enligt våra riktlinjer. Förvaltningsrätten har fattat ett annat beslut. De ha tagit fast på andra saker. Till exempel kvinnans höga ålder.
Vad krävs för att man ska kunna få rätt till särskilt boende?
– Innan man kan få rätt till den typen av boende måste vi göra en behovsprövning. Först provar vi med olika insatser i hemmet, för att se om behoven kan tillgodoses på så sätt. Hög ålder kan ensamt inte ge någon rätt till särskilt boende. De med allra största behov måste prioriteras.
Men om man känner att den hjälpen man får i sitt hem inte är nog?
– Om man upplever det så kan jag från vår sida bara beklaga. Man ska alltid få den hjälp som man behöver. Men vi måste alltid göra en bedömning av behoven, för att på så vis ses hur vi på bästa sätt kan tillgodose dem.
Är det rätt att man själv ska behöva skaffa ett annat, mer behovsenligt boende?
– Ja, det tycker jag kan vara rätt att göra. Det är alltid bra om man tar ett eget ansvar för att ens boende passar en behov, oavsett ålder. Om man har möjlighet till det ska man försöka bo så bra som möjligt.
Vad kan ni göra för någon som inte känner sig trygg i sitt hem?
– Om man erfar den känslan måste vi gå in med mer tillsyn, så att personen inte ska behöva känna så. Men det är en egen, personlig känsla och svår att sätta fingret på för en utomstående. Det vi kan göra att prova oss fram i ett sådant läge, se vilka insatser som kan motverka den känslan.