Byggprogrammet på Dackeskolan söks flitigt år efter år. I dagsläget går 60 personer gymnasieprogrammet, men inte en enda tjej.
– När jag började som lärare här för 11 år sedan så var det en tjej som gick programmet. Sedan gick en tjej programmet två år senare, så det är 9 år sedan, säger Pelle Kåhlin, en av lärarna på skolan.
Bristen på tjejer inom byggbranschen märks inte bara av i skolan, utan även på arbetsplatserna. Nu har Dackeskolan dragit igång en satsning för att få fler tjejer att söka bygglinjen.
– Idén är att tjejer som är intresserade av bygg ska få träffa varandra och komma hit för en heldag, säger läraren Bengt-Erik "Bempa" Yngve.
Under torsdagen var det dags för fyra tjejer i årskurs 8 och 9 att spendera en dag som byggare.
– Det viktigaste är att de får se att det finns fler tjejer som är intresserade av bygg, att de inte är ensamma, säger Bempa Yngve.
Varför så få tjejer söker byggprogrammet är en fråga som har gäckat lärarna.
– Vad är det som gör att man inte vågar bli byggare? Någonting är det. Det kan vara så att vi inte har inriktningarna som de önskar, men jag tror inte att det är sanningen. Jag tror att det beror på att man inte vill vara ensam tjej.
Att gå i en klass utan andra tjejer skulle dock inte hindra Wilma Frid, Jennifer Andersson, Mella Aspedike eller Tilde Olsson, som alla skulle söka byggprogrammet oavsett. Tilde har vetat att hon vill jobba inom byggbranschen sedan hon var 11 år.
– Det bästa är att man får göra saker hela tiden, att man får arbeta med kroppen, säger Tilde Olsson.
Drömyrket för tjejerna är snickare, och flera av dem har erfarenhet av byggande.
– Sedan jag var liten har jag varit ute i garaget med pappa och byggt, säger Mella Aspedike.
Under torsdagen fick tjejerna bygga tak till ett hus, som när det är klart ska hamna på Vallens förskola i Skänninge.
– De här husen kommer att stå någonstans i 100 år, det skapar engagemang och driv. Det är roligare att bygga på riktigt, säger Bempa Yngve.
Bempa och Pelle tycker sig se en förändring i synen på byggbranschen, där fler tjejer visar sitt intresse.
– Det är en stor fördel att få in tjejer på programmet. Det är bra med mångfald, en vinst för oss som skola, säger Bempa Yngve.
– Andra byggprogram har fler tjejer än vad vi har. Naturligtvis ska det vara tjejer hos oss också, säger Pelle Kåhlin.