I Mjölby kommun är hon kommunsekreterare, en av två med den titeln. Det har hon varit sedan 2014. Hon kastades in i striden om Bemab-huset, ett äldre tegelhus vid det planerade Svartå strand-området. Kommunen ville riva men flera Mjölbybor protesterade. Carina Stolt satt som sekreterare vid presidiet.
– Diskussionen visade att det fanns ett stort engagemang då. Sättet man engagerar sig på varierar, säger hon och menar att hon välkomnar Mjölbybor att engagera sig i politiken, till exempel med de e-tjänster som finns.
Det är sällan åhörare på fullmäktigesammanträdena där viktiga politiska beslut ska tas som berör kommuninvånarna. Å andra sidan finns det en vilja att påverka, det märks på att det kommer in en hel del så kallade Mjölbyförslag. Sedan dessa ersatte medborgarförslag 2020 har Carina Stolt tillsammans med kommunfullmäktiges ordförande fått ansvar för att ta emot och vidarehantera dessa förslag, ungefär 50 om året.
– Tidigare gick alla medborgarförslag till fullmäktige, för att sedan fördelas vidare till respektive nämnd. Nu utreder jag om förändringen ledde till enklare och snabbare handläggning, som var avsikten, berättar hon.
Den förenklade hanteringen innebär att förslagen kan besvaras direkt, till exempel om det rör en fråga som kommunen inte har rådighet över, eller om det redan finns ett strategibeslut i ämnet. Ett exempel på det senare är att man beslutat att det ska finnas en hundrastgård per tätort, och en sådan redan finns. Då kan nya förslag besvaras med att det finns ett beslut och vad det beslutet innebär.
Mjölbyförslagen tas emot genom en e-tjänst, en av de drygt 50-talet olika: tomtkö, orosanmälan, ansökning om färdtjänst, tidsbokning för samtal med socialen, eller felanmälan.
Det är just att hennes jobb innehåller många delar och därmed blir omväxlande som gör att hon trivs i Mjölby.
– Det är lagom stort. Tillräckligt stort för att det finns personella resurser. Och närhet mellan kommunens förvaltningar. Men samtidigt får man jobba med omväxlande frågor så att man inte blir så specialiserad utan mer generalist.
Sekreterare i den högsta beslutande församlingen, hantering av e-tjänster som till exempel medborgarförslag. Det är två av hennes uppgifter. En tredje återkommer vart fjärde år. Men då blir det å andra sidan intensivt.
– Jag sitter som sekreterare i valnämnden i Mjölby. Där finns också en e-tjänst, om att bli röstmottagare. Den var ny i valet i höstas.
Valnämnden arbetar före valet med planering av vallokaler, öppettider, förtidsröstning och de cirka 150 röstmottagarna. Efter valet kommer den slutliga rösträkningen och kontakten med Länsstyrelsen. I november hade nämnden ett sista möte där man följde upp hur valet gick, inte politiskt då, utan praktiskt.
– Det skedde några incidenter, men i stort gick det väldigt bra. De problem som andra kommuner hade med köbildning var inte så stora i Mjölby, kanske för att vi satsade på dubbla valsedelsställ. Det höll nere köerna. Mest kö var det när vi öppnade förtidsröstningen i Gallerian.
Ganska snart ska valnämnden åter sammanträda inför EU valet 9 juni 2024. Men till dess är det de andra av Carina Stolts skilda arbetsuppgifter som fyller hennes dagar.
– Som kommunsekreterare är mitt huvuduppdrag att vara ett stöd för politiken.