25-åringen i drunkningsolyckan har avlidit

Den man i 25-årsåldern som drabbades av ett drunkningstillbud i simhallen i lördags av avlidit. Han ska enligt uppgift ha haft en ledsagare med sig. Ingen person är delgiven misstanke om brott.

Det var mitt på dagen i lördags som en man i 25-årsåldern drabbades av en drunkningolycka i Lundbybadet i Mjölby. Mannen har avlidit på sjukus efter flera dagars vård.

Det var mitt på dagen i lördags som en man i 25-årsåldern drabbades av en drunkningolycka i Lundbybadet i Mjölby. Mannen har avlidit på sjukus efter flera dagars vård.

Foto: Julia Djerf

Mjölby2023-03-31 17:00

Åklagare kommer att utreda om det går att ställa någon till svars för händelsen

– Brottsrubriceringen vållande till kroppsskada är nu ändrad till vållande till annans död, säger chefsåklagare Eva Nemec Nordh i Linköping.

Det kommer att bli en bred utredning, enligt henne.

– Först och främst måste vi kolla på dödsorsaken. Efter en rättsmedicinsk undersökning kan man slå fast om det har med olyckan att göra, eller om det finns andra orsaker, säger Eva Nemec Nordh.

Därefter blir nästa steg om någon är ansvarig för olyckan. Ingen person har ännu delgivits misstanke om brott. Uppgiften att det funnits en ledsagare ska enligt Eva Nemec Nordh utredas.

– Det handlar om att ta reda på ansvarsfrågan. Man kan tänka sig flera olika varianter. Har badhuset något ansvar, har andra på plats ansvar? Om det fanns en ledsagare, vilken funktion har den personen då?

Eftersom det handlar om en vuxen person blir det, enligt Eva Nemec Nordh, en bedömning som måste göras.

– Det är en utredning i två steg, och vi är nu bara i det första steget, säger hon.

Det var i lördags som mannen upptäcktes i bassängen. Badgäster och personal startade upplivningsförsöken med hjärt- och lungräddning tills ambulans- och räddningspersonal anlände. Mannen fördes till US för vård. Fortfarande i måndags kväll meddelades att mannen hade livshotande skador. 

På fredagen kom beskedet att mannen har avlidit. Anhöriga är underrättade.

Karta: Lundbybadet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!