Mjölby fick sina stadsrättigheter 1920, vilket skulle firas med 100-årskalas. Men firandet kom av sig i pandemin och över 20 evenemang ställdes in.
– Firandet inleddes med fyrverkerier och nyårskonsert, sen tog det en annan riktning i och med Corona, säger Eva Rådander, marknads- och kommunikationschef på Mjölby kommun.
Exempelvis ställdes stadsloppet in, stadsfesten, nationaldagsfirandet, hållbarhetsveckan, dansbandsfestivalen och orkesterfestivalen.
– Orkesterfestivalen, bland annat, hade varit jättekul att genomföra. Då skulle det komma orkestrar från Tyskland, Danmark, Estland och Sverige. Tusentals blåsare i Mjölby, det hade varit häftigt. Däremot är det häftigt att vi kunde genomföra andra projekt, som jubileumssmycket, säger Lasse Fredrikson, projektansavarig för Mjölby 100.
Jubileumssmycket designades av guldsmedsutbildningen på Dackeskolan och Holmbergs guld står för tillverkning och försäljning. Smycket är en ring formad som en kvarn med en pärla inuti som symbol för Svartån.
– Det är jätteroligt att Dackeskolan fick designa och att vi kunde ta fram det. Vi har sålt ungefär 20 hittills, säger Lotta Holmberg på Holmbergs guld.
Andra aktiviteter som kunde genomföras var skrivartävlingen, islivsräddningsveckan, årets Östgötakock och 100-årsboken. Det erbjöd en tröst då kommunen arbetat med firandet sedan våren 2019.
– Då handlade det om att prata med olika parter och komma fram till saker tillsammans. Det tycker jag är det allra bästa med det här, att vi såg vad vi kan göra tillsammans. Det tycker jag är Mjölbys styrka överlag, förmågan att samarbeta mellan kommun, föreningar, företag och medborgare, säger Eva Rådander.
För att anordna 100-årskalaset hade kommunen drygt tre miljoner kronor i budget. I slutändan användes 618 731 kronor, resten gick tillbaka till årets resultaträkning.
Finns det några planer på att skjuta upp årets firandet till nästa år?
– Nej, det gör det inte. Vi har andra planer och diskuterar med vissa parter, men det är inget bestämt ännu, svarar Eva Rådander.
Redan nu finns planer hos kommunen att genomföra stadsloppet nästa år, om det går.
– Vi för dialog med arrangören och har förhoppningar om att kunna springa 2021, 2022 och 2023. Men vi får ta det en dag i taget och vara kreativa, det har vi lärt oss av det här året, säger Kjell Karlsson, Stf. förvaltningschef på kultur- och fritid.