– En gravrätt kan lätt falla i glömska, men det kan också vara så att man har ärvt en grav och därför inte vet eller tänkt på att man har en, säger Stefan Weinerhall, kyrkogårdsansvarig i Folkungabygdens pastorat.
Sen storpastoratet bildades, där Mjölbys-, Ödeshögs- och Boxholms församlingar ingår, har kyrkogårdarna genomgått en stor inventering. Gravregister har gåtts igenom och kontaktuppgifter har uppdaterats. Men i närmare 300 fall har man inte lyckats få kontakt med innehavarna.
– Då sätter vi upp en skylt vid gravplatsen och informerar på ett anslag vid kyrkogården – förhoppningsvis är det någon som ser det.
Om ingen ger sig till känna efter tre år anses gravrätten vara återlämnad. Då skyltar man vid gravstenen under ytterligare ett år innan den tas bort. Men visst händer det att personer hör av sig och gör anspråk även efter denna period.
– Ja, fast det är inte jättevanligt. Finns stenen kvar så kan det ibland gå att lösa, säger Stefan Weinerhall.
Gravrätten sträcker sig över 25 år. I vissa fall kan stenarna i sig ha ett kulturhistoriskt värde och få vara kvar just därför. En äldre grav kan också ur säkerhetssynpunkt behöva underhållas. Beroende på vilket arbete som måste utföras så kan det bli en kostsam historia, vilket också kan spela in i valet av att ha graven kvar eller inte.
– Jag skulle säga att de flesta sköter sina gravplatser ganska bra. Man måste inte ha planteringar, men graven ska därmed inte vara vanvårdad.