– Vad är ni rädda för? Är det så farligt om Franco Sincic sitter och lyssnar, undrade Runar Öhman (SD) som tillsammans med sina partikamrater stödde V-motionen.
Efter valet 2010 var det hans parti som inte fick ihop röster nog till platser i kommunstyrelsen och andra politiska nämnder. Platser fördelas efter valresultatet, men genom att flera partier bildar valtekniska allianser, både i majoritet och i opposition, kan man skaffa sig fler platser. Partier som inte får vara med i någon allians missgynnas därmed.
SD:s motion om att få en plats utan röst- eller yttranderätt i kommunstyrelsen röstades ner, ironiskt nog med hjälp av Vänstern, som då satt i majoritet ihop med S.
Sverigedemokraterna har sedan dess växt och har fått platser i nämnderna.
Franco Sincic (V) skrev i slutet av 2018 en motion i samma ärende. Frågan har beretts av kommunstyrelsens förvaltning och var på tisdagskvällen uppe till beslut i fullmäktige.
– Det handlar om demokrati, medinflytande och transparens, menade Sincic från talarstolen och påminde särskilt de små partier som i dag sitter i majoritetsläge att även de efter kommande val kan drabbas.
Inlägg från dessa partier lös med sin frånvaro, men Birgitta Gunnarsson (C) gick i polemik mot Sincic.
– Vi hade ett gruppmöte inför valet där vi diskuterade den här och andra frågor om reglementet. Alla partier var med, ända tills du Franco lämnade mötet, sa Birgitta Gunnarsson och fick replik:
– Jag gick för att det var ett möte där vi skulle höja våra egna arvoden.
Men Gunnarsson menade att utökningen av den arvoderade tiden handlade om att gruppledarna skulle få mer möjlighet att sätta sig in i de politiska frågorna.
Visst stöd fick Sincic även av det tredje oppositionspartiet, Moderaterna.
– Jag sympatiserar i grunden med motionen men det är svårt att lösa detta nu. Vi behöver hålla oss till vårt reglemente, men inför nästa mandatperiod kanske man kan se över reglerna, menade Lars-Åke Pettersson (M).
Franco Sincic såg det som ett hyckleri som förstärker väljarnas förakt för etablissemanget, varpå kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby (S) förklarade att hon inte anser sig vara något etablissemang.
– Jag är ett vårdbiträde som brinner för Mjölby och står för den politiken vi driver. Jag skulle inte hindra oppositionen från att få information, slog hon fast innan fullmäktige röstade ner motionen.