Kommunen har mottagit elva nya medborgarförslag. Bland förslagen finns fokus på hälsa. Bland annat är det önskemål om en ny promenadstig vid Måndales förskola, elljusspår för ridning, hundrastgård i Eldlösa, soptunnor längs Hälsans stig, inomhusskatepark i Mjölby, badstege vid bryggan hos kanotklubben och även en utebastu vid Lundbybadet.
– Jag skulle gärna se en bastu i anslutning till utebassängerna. Man kan ju hyra mobila bastutunnor eller bygga en mindre bastu som både män och kvinnor kan samsas om. Jag tror inte att det skulle dra med sig några jättekostnader, säger Östen Åsenhed, författare av medborgarförslaget.
Han själv tillhör den skara motionssimmare som trotsar tidiga och kylslagna morgnar i Lundbybadets utebassänger.
– Det är jättekallt för oss pensionärer som simmar där, ungefär 10-12 grader. Och det strilar kallt vatten i de där duscharna också.
Utöver hälsoinslagen i förslagen finns ett trafiksäkerhetstänk. Dels berör det belysning av cykelvägen vid Ullekalv, se över skador på gator i Väderstad, ett övergångsställe vid Vifolkaskolan och uppställningsplatser av fritidsfordon i Slomarp.
Förslagen tas upp på kommunfullmäktiges nästa sammanträde. Där tilldelas de en eller flera relevanta nämnder som tar ärendet vidare, förutsatt att förslaget rör kommunens kompetens.
– Så det får inte handla om en korsning i Mantorp där Trafikverket är väghållare, det får alltså inte gå via någon annan, säger Kommunfullmäktiges ordförande Jörgen Oskarsson (S).
Om förslaget rör kommunens kompetens ska beslut tas inom ett år efter att det kommit upp hos kommunfullmäktige.
– Det varierar hur lång tid det tar att komma med beslut, men jag tror aldrig att vi har missat tidsgränsen under min tid, säger Jörgen Oskarsson som har varit ordförande sedan 2011.
Vilka kriterier bedöms främst om ett förslag blir godkänt eller inte?
– Den första frågan är väl om det är ett rimligt förslag. Den andra frågan är om det ligger inom budget.
Billigare medborgarförslag som skickas in, som bygge av farthinder, har därmed större chans att få godkänt.
– Det kan vara frågor som blir så stora så att det blir en budgetberedningsfråga. Som cykelvägen till Väderstad för 20-30 miljoner. Den frågan har funnits med tidigare och aldrig blivit av, så när den kommer upp igen är det lätt att förstå att vi inte har ekonomi för det.