– Inkubationstiden är sex veckor, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind, så vi kan inte ropa hej än. Faran är över i slutet av januari.
Totalt insjuknade alltså nio personer, varav två är barn. Åtta av dem har blivit smittade i samma hemmiljö. Den nionde har haft kontakt med de övriga.
– Vi har alltså inte haft någon omfattande smittspridning, och vi har kunnat slå fast att bara en har blivit smittad någon annanstans än i hemmiljön. Risktillfällen kan ha funnits i samband med matlagning och matintag, säger Britt Åkerlind.
Om smittan hade funnits exempelvis vid Egebyskolans gemensamma matbuffé hade många fler kunnat insjukna, menar hon. Det var det man ville förhindra med massvaccination och information om smittspridning.
– Nu har vi kunnat spåra smittvägen och de risktillfällen som har funnits. Smittan har kommit via en person, och ursprunget till det har vi inte kunnat spåra.
Samtliga barn och personalen på Egebyskolan erbjöds vaccination, liksom barn och vuxna på närliggande Prästgårdslidens förskola. Men alla tackar inte ja.
– Det finns en betydande, stor grupp personer i Mjölby som inte vill att barnen vaccineras. De kommer alla från samma land och de hänvisar till religiösa förebilder, säger Britt Åkerlind.
Det handlar om ett 20-tal familjer med totalt mer än hundra barn som inte har blivit vaccinerade. I Mjölby finns det ovanligt många som vill avstå alla typer av vaccination, men det finns andra platser i Sverige som också sticker ut. Britt Åkerlind berättar om andra grupper som av olika skäl är tveksamma till att vaccinera barn.
– I Mjölby informerade vi de här familjerna i våras. Flera av dem kom för att låta barnen bli vaccinerade nu, när Hepatit A-smittan blev känd.
I Sverige erbjuds alla barn vaccination mot elva sjukdomar, som difteri, kikhosta, stelkramp, polio, mässling och röda hund.
– Vår inställning är att alla barn ska vaccineras. Har man en gång sett ett barn dö i mässlingvirus vill man inte se det igen. Det är så onödigt. Vaccinationerna har pågått sedan 1982, och de ger inga biverkningar.
– Vi behöver inte längre ha farsoter som dödar barn – som i Indonesien just nu, där minst hundra barn har dött i mässlingen.
Hepatit A, eller gulsot, är en ovanlig sjukdom i Sverige. Ungefär hundra smittas varje åt, oftast genom mat och dryck. God handhygien är avgörande för att begränsa smittrisken.