Trots stök – noll intresse för nattvandring

Mjölby saknar egna nattvandrare, men intresset för att starta upp en grupp är i nuläget obefintligt. Nu uppmanas frivilliga att kliva fram.

Stationsområdet i Mjölby är en av de platser som behöver mer vuxennärvaro, enligt andra lokala nattvandringsgrupper.

Stationsområdet i Mjölby är en av de platser som behöver mer vuxennärvaro, enligt andra lokala nattvandringsgrupper.

Foto: Julia Djerf

Mjölby kommun2020-01-21 20:30

– Tyvärr har jag inte hört att det finns någon som vill än, säger Birgitta Gunnarsson (C), ordförande i trygghets- och säkerhetsutskottet.

– Men kanske vet Roger Max mer, flikar hon in.

Men nej, kommunens säkerhetssamordnare har inte heller haft kontakt med en enda som kan tänka sig att starta upp en lokal nattvandringsgrupp för Mjölby samhälle. Frågan om nattvandring har åter förts på tal efter en höst med en hel del oroligheter i form av rån, misshandel och skadegörelse på Mjölby resecentrum. 

I samma tid har Mjölby kommun på grund av det svåra ekonomiska läget beslutat att lägga ner sin fältverksamhet 2020. Men att nattvandrare skulle ersätta fältare är inte en tanke som Birgitta Gunnarsson vill kännas vid.

– Aldrig. Vi har ju önskat nattvandrare också när fältarna fanns.

Hon säger också att nedläggningen av den uppsökande delen i fältsekreterarnas uppdrag nu tvingar kommunen att organisera om sig. Men hur en sådan organisation ska se ut, har man inte spånat klart kring.

I Skänninge finns det två grupper som nattvandrar. För snart ett år sen hjälpte en av de till med att starta upp ett engagemang också i Mantorp. När grupperna har möjlighet händer det att de även tar en tur till Mjölby för att kolla läget. Då främst resecentrum och de centrala delarna.

– Vi har varit tre gånger i Mjölby sen vi startade, men vi kommer aldrig att kunna lägga varje vandring där – det blir för mycket. Vårt fokus är ju Mantorp, säger Madeleine Valenzuela som sammankallar.

Gruppen i Mantorp har runt sju aktiva vandrare. Nattvandraren Ella Mohlins grupp i Skänninge består av 3-4 stycken.

– Vi tvingas att täcka upp så gott det går. Vi vet ju att många ungdomar från Skänninge åker till Mjölby.

De har övervägt om de framöver ska bjuda in till en informationsträff i Mjölby för att berätta om hur de jobbar, men än är ingenting spikat. 

Birgitta Gunnarsson tror att det kan vara svårare att få frivilliga att engagera sig på en mellanstor ort som Mjölby än på mindre.

– Men i en kommun på 30 000 borde det finnas vuxna som kan gå ut och stötta någon gång ibland. Man kan ju ändå tänka att man kan ta något år och hjälpa till som förälder till barn i den åldern.

Räcker det inte att ta en extra promenad på stan ibland då?

– Det allra bästa är om det kan vara organiserat. Men har man inte ork med det så är det ju nytta med att finnas på stan i alla fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!