– En vanlig helg är det tjockt med folk hela tiden, nu i helgen var det stundtals inte en enda i bassängerna. Personalen har kunnat ägna sig mer åt annat, som att städa till exempel, säger Marie Ljung, badchef på Lundbybadet.
En vanlig helg så här års ligger det totala besöksantalet på den kommunala bad- och träningsanläggningen på runt 1100 för lördag och söndag. I helgen som var låg besöksantalet på runt 350. Det betyder att uppemot 70% valt bort bad och träning.
– Det märks främst på våra gruppträningspass och vattenpass, förklarar badchefen.
Personalen har i spår av oron för virusspridning fått många frågor kring badets verksamhet. Främst undrar man om det går att frysa träningskort, om simskolan är igång och om smittorisk i lokalerna. På sin Facebooksida har Lundbybadet därför valt att lyfta de vanligaste frågorna de fått från besökare. Och ja, den som är i riskgrupp har möjlighet att frysa sitt träningskort, simskolan fortsätter tills vidare och badet har ökat frekvensen på städrondering och desinficering av kontaktytor. Men är smittorisken större i en simhall?
– Det är lite falskt det där, viruset trivs ju inte i badbassänger på grund av klor, säger kultur- och fritidschefen Ulf Johansson och fortsätter:
– I så fall är det en mer utsatt miljö i gruppträningsrummet och där förs diskussioner om att vid en upptrappning av läget minska antalet deltagare.
I nuläget bedömer Mjölby kommun inte att smittspridningrisken är så stor att det skulle vara aktuellt att stänga anläggningen.
– Men när eller om krisledningsstaben tycker att det är läge så är vi beredda. Det gäller ju samma för alla kommunala fritid- och kulturverksamheter oavsett om det är bad, bibliotek eller fritidsgårdar, säger Ulf Johansson.
I vilket läge som en stängning av det kommunala badet skulle bli aktuellt kan inte kultur- och fritidschefen säga. Precis som andra aktörer kan han bara hänvisa till att man följer utvecklingen av virusets spridning dag för dag och att kommunen går efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer. En tommare simhall med samma driftkostnader som före coronautbrottet är i sig inte skäl för stängning.
– Det ser jag inte. Däremot kan det bli aktuellt att personal kan behövas på annat håll eller att man efter rådande omständigheter bedömer att man behöver stänga på grund av eventuell smittspridning. Men där är vi inte nu, långt ifrån.