Stort grävarbete påverkar trafik och boende

Ett omfattande ledningsarbete på Grönegatan medför störningar i trafiken och får konsekvenser för de boende i området.

"Det visade sig vara lite rörigt här nere", säger rörläggaren Karl Andreasson från hålet.

"Det visade sig vara lite rörigt här nere", säger rörläggaren Karl Andreasson från hålet.

Foto: Julia Djerf

Mjölby kommun2019-10-31 11:00

– Vi genomför ett saneringsarbete av en gammal ledning i gjutjärn som ska bytas ut mot nya i plast, förklarar Jonny Allansson som är produktionssamordnare på Mjölby kommun.

De senaste åren har minst fyra vattenläckor och avloppsstopp inträffat i området på grund av gamla ledningar som vittrat sönder, den senaste för bara ett halvår sen. I veckan inleddes ett fem veckor långt arbete genom att öppna upp Bondegatan där ledningarna på Grönegatan hämtar sitt vatten ifrån. Trafiken kan i nuläget ta sig förbi vägarbetet genom att passera på trottoaren, men Mjölby kommun vill varna för att gator delvis eller helt kan komma att stängas av.

– Vi kommer jobba oss framåt en bit i taget och återfylla varefter, men förhoppningsvis kommer vi kunna lämna Bondegatan, där många kör till Lagmansskolan och stationen, till helgen.

Nere i det enorma hålet står rörläggaren Karl Andreasson och spanar ut över ledningarna i väntan på direktiv från chefen.

– Vi ska diskutera hur vi ska göra här, det ligger inte som det brukar utan kors och tvärs.

En viss försening från ursprungsplanen har det blivit just därför – ledningarna låg också djupare än man trott. Karl Andreasson visar hur han enkelt kan stänga av vattnet när det behövs genom att vrida på ett stort reglage. Ett par hus i taget kommer under kortare perioder att vara utan vatten, men efter vecka 48 beräknas allt vara klart.

– Sen ska det ta 150 år innan vi har en vattenläcka här igen, säger Jonny Allansson.

Förlängningen av Bondegatan är den här veckan delvis avstängd för trafik.
Förlängningen av Bondegatan är den här veckan delvis avstängd för trafik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!