Storchfestivalen kan komma tillbaka

Sommaren 2004 var det storm på Correns insändarsida: För eller emot Storchfesten. Till jubileumssommaren 2020 kommer festivalen troligen tillbaka.

Storchfesten flyttar till Kvarnparken efter debaclet i hembygsgården. Arrangörer: Niklas Tegnäs, Johan Pettersson, Adam Zetterqvist, Cim Nilsson och Fredrik Hågård.

Storchfesten flyttar till Kvarnparken efter debaclet i hembygsgården. Arrangörer: Niklas Tegnäs, Johan Pettersson, Adam Zetterqvist, Cim Nilsson och Fredrik Hågård.

Foto: Åke Karlsson

Mjölby kommun2019-10-28 10:30

Att det är 100-årsjubel i Mjölby nästa år har väl ingen kunnat missa. Men hur vill Mjölbyborna fira? Kommunen ber om idéer.

Att det blir stadslopp som kulmen på en hälsovecka i början av maj har vi berättat. Men det behövs mer. Kommunen har gått ut på sin hemsida och efterfrågat förslag på aktiviteter. En hel del idéer har redan strömmat in, och dessa kan också läsas på Mjölbys hemsida.

Triathlonlopp, raggmunkskalas, stadsfest med livemusik och öltält, klädparad med 20-talskläder. Det är några av hugskotten.

Ett mer utvecklat förslag är en återkomst för Storchfestivalen – en gammal fin sed från när seklet var ungt (alltså 2000-talet). Vilka den var döpt efter behöver man kanske inte förklara, men för Mjölbybor med dåligt minne kan vi påminna om att det hela startade i augusti 2002. 

Det var några gymnasieungdomar som samlade ihop en rad band, varav de flesta lokala. Platsen var Mjölby hembygdsgård och tiden var dagen före skolstart. 

– Det är ju en chans för ungdomar att ta sig i kragen och inte bara gå och dra, förklarade 15-årige Rickard Beurling i Corren då.

Han var en av arrangörerna tillsammans med Adam Wännman Zetterqvist och en handfull andra Mjölbyungdomar. 

Året efter växte festivalen, men det blev klagomål från grannar som inte var så entusiastiska över att musiken höll på till klockan 01. Hembygdsföreningen var besvikna och det blev insändarstorm i tidningen. De flesta tyckte i och för sig att det var bra med företagsamma ungdomar som ordnar aktiviteter, men arrangörerna själva fick göra en halv pudel.

Festivalen kulminerade 2004 med band som Niccokick och Snook med Daniel Adams-Ray och Oskar Linnros. Den gången i Kvarnparken – för säkerhets skull. Sen ebbade storchandet ut med några discon och fotbollsmatcher.

– Jo, det stämmer. Vi är några som håller på och pratar om att hitta på något i sommar, säger Adam Wännman Zetterqvist idag.

Han bor i Stockholm och jobbar som personlig assistent efter att ha haft flera journalistjobb, bland annat på Corren. Det är han som presenterat idén för kommunen.

– Vi har gjort en marknadsplan och diskuterat med dem. Det är fullt realistiskt, säger Adam.

Han hoppas på band som var med då, och kanske lite standup och battle rap. Plats: Kvarnparken, som är med på det, enligt Adam.

– Det finns mycket tankar och idéer. Vi ska ha ett möte med kommunen. 

Karta: Kvarnparken Mjölby Konferens & Event AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!